Bήμα προς την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους επιχειρεί να κάνει η Ελλάδα με την πρόταση για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καταθέτει ουσιαστικά μία πρόταση για μια νέα συμφωνία χωρίς παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και χωρίς το ΔΝΤ. Άγνωστο είναι μέχρι τώρα τι προσφέρει η ελληνική πλευρά ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά της.
O ESM είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει: Δίνει λεφτά με αντάλλαγμα μνημόνιο. Άρα μένει το ερώτημα ποια μέτρα έστειλε μαζί με το αίτημα.
Βέβαια η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έως σήμερα είναι απαράβατος όρος από την πλευρά του Βερολίνου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ντ. Τούσκ στην χθεσινή επιστολή με την οποία αρνήθηκε την επέκταση της παράτασης είχε σημειώσει ότι η χώρα μπορεί πάντα να αιτηθεί νέας βοήθειας. «Θα ήθελα τέλος να υπενθυμίσω ότι μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, ως μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί πάντα να αιτηθεί οικονομική βοήθεια από τους εταίρους, σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες της συμφωνίας μας. Στην Ευρώπη, η πόρτα της διαπραγμάτευσης παραμένει ανοιχτή σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», ανέφερε.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται απάντηση καταρχήν από την Κομισιόν διά στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και η τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τι είναι ο ESM
Υπό αυστηρούς όρους παραχωρεί δάνεια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ESM. Κάθε χώρα που καταθέτει αίτηση για να ενταχθεί σε αυτόν θα είναι υποχρεωμένη να υπογράφει μνημόνιο, όπως αυτό θα ορίζεται από το συμβούλιο των διοικητών του ταμείου και θα κρίνεται με βάση τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο ΕΜΣ ενεργοποιείται με αμοιβαία συμφωνία, εφόσον απαιτείται για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης ως συνόλου.
Η πρόσβαση στη χρηματοδοτική συνδρομή από τον ΕΜΣ θα παρέχεται με βάση αυστηρούς όρους πολιτικής, σύμφωνα με πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και εμπεριστατωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, που θα διενεργεί η Επιτροπή από κοινού με το ΔΝΤ και σε συνεργασία με την ΕΚΤ.
Ο ΕΜΣ συνεργάζεται πολύ στενά με το ΔΝΤ κατά την παροχή χρηματοδοτικής συνδρομής. Σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώκεται η ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους θα διενεργείται από κοινού από την Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Οι όροι πολιτικής που θα συνοδεύουν την κοινή συνδρομή ΕΜΣ – ΔΝΤ θα αποτελέσουν αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης της Επιτροπής και του ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ.
Το non paper του Μεγάρου Μαξίμου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».