Ενα Grexit ενδεχομένως να πυροδοτήσει η άρνηση της Αθήνας να αποπληρώσει στις 30 Ιουνίου τις δόσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, σύμφωνα με το άρθρο του Πολ Τέιλορ για το Reuters, μετά και τις προειδοποιήσεις την γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Μια πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις είπε ότι το ΔΝΤ δεν θα προσφέρει περίοδο χάριτος, που πρακτικά σημαίνει ότι η μη έγκαιρη καταβολή των χρημάτων θα σημάνει αυτομάτως αθέτηση πληρωμής (default). Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ελλάδας και της ευρωζώνης και θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό αναλήψεων από τις καταθέσεις στις τράπεζες, που με την σειρά του θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων από την χώρα.
Κινδυνος για τις τράπεζες
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, είπε ότι η μη καταβολή προς το ΔΝΤ δεν θα επηρεάσει τα κρατικά δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Το επόμενο μεγάλο ερώτημα είναι για πόσο καιρό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι διατεθειμένη να συνεχίζει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, μια χρηματοδότηση συνδεδεμένη με τα ελληνικά χρεόγραφα. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να παγώσει ή χαμηλώσει το επίπεδο του ELA ή και να αυξήσει το λεγόμενο «κούρεμα» των collaterals, μέσω των οποίων οι τράπεζες εξασφαλίζουν ρευστότητα.
Καυτό καλοκαίρι με πολιτικές πιέσεις
Τα επόμενα ορόσημα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να εξαγοράσει ομόλογα που παρακρατά η ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν η ΕΚΤ συνεχίσει την χρηματοδότηση των τραπεζών με το σταγονόμετρο, θα είναι τεράστια η πολιτική πίεση από ένα «τράβηγμα του καλωδίου» στην Αθήνα αν δεν καταφέρει αν πληρώσει τα χρήματα στην ΕΚΤ, λένε άνθρωποι των Βρυξελλών.
Ενδεχομένως κάποιοι δανειστές από την Ευρωζώνη να ζητήσουν να σταματήσει η καταβολή προς την Αθήνα κεφαλαίων από τα ταμεία και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν και πιστεύεται ότι θα υπάρξει πίεση από κοινωνικές οργανώσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα υποφέρει από τις επιπτώσεις της αδυναμίας πληρωμής.
Μισθοί, συντάξεις και παράλληλο χρήμα
Είναι ασαφές για πόσο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές, αναφέρει το Reuters και υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε πλήθος κρατικών αρχών και οργανισμών να παραδώσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Εκτιμά δε, ότι είναι πιθανό να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα λόγω της αβεβαιότητας που θα έχει προκαλέσει η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων έναντι των πιστωτών.
Την στιγμή που προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες, ο Πολ Τέιλορ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταβάλει μέρος των οφειλών της σε υποσχετικά πληρωμών (IOU), τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα παράλληλο νόμισμα, αν αυτά αρχίσουν να ανταλλάσσονται για αγαθά ή ευρώ.