Εξηγήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens θα ζητήσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον πρώην υπουργό Οικονομικών ναι νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.
Μετά από την σχετική πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να καλέσουν στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη ή μεθ’ επόμενη εβδομάδα τον κ. Στουρνάρα προκειμένου να καταθέσει για τις συνθήκες που οδήγησαν την τότε κυβέρνηση να υπογράψει τον συμβιβασμό και να αποσύρει τις δικαστικές απαιτήσεις του Δημοσίου.
Υπέρ την κλήσης Στουρνάρα τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Χ.Α. Από την ΝΔ η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη ψήφισε υπέρ, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης «παρών» και οι κ.κ. Γιάννης Τραγάκης και Χαράλαμπος Αθανασίου καταψήφισαν.
Πάντως, κατά τις τοποθετήσεις των βουλευτών αποτυπώθηκαν και οι προθέσεις των κομμάτων κυρίως της πλειοψηφίας αναφορικά με τον διοικητή της ΤτΕ καθώς επιθυμούν να τον εξετάσουν ως κατηγορούμενο σε αντίθεση με τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης που επισήμαναν πως ο κ. Στουρνάρας πρέπει να καταθέσει ως μάρτυρας που μπορεί να «φωτίσει» όλες τις πτυχές της υπόθεσης.
Ενδεικτικά, ο κ. Θανάσης Πετράκος μίλησε για «σκάνδαλο επι σκανδάλου» για να προσθέσει «εννοώ τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην αρχή και μετά την μη υλοποίηση της επαίσχυντης, άκυρης συμφωνίας που στην ουσία δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα». Ο ίδιος πρότεινε να ακολουθήσει και η κατάθεση του κ. Ε. Βενιζέλου.
Από το Ποτάμι ο κ. Σπύρος Λυκούδης επισήμανε πως για λόγους πολιτικής ορθότητας τα πρόσωπα που θα κληθούν πρέπει να κληθούν «ως μάρτυρες και όχι ως ένοχοι».
Η κυρία Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε πως «ο κ. Στουρνάρας υπέγραψε εκπροθέσμως μια επαχθή συμφωνία. Θα πρέπει να μας πει γιατί ήταν πρόθυμος να το κάνει την στιγμή που οι προκάτοχοί του δεν το έκαναν ή να μας πει ποιοι τον υποχρέωσαν να βάλει εκπρόθεσμα την υπογραφή».
Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης τοποθετήθηκε υπέρ της κλήσης Στουρνάρα όχι όμως στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της. «Είναι εις γνώση της κυβέρνησης οι πρωτοβουλίες της Προέδρου της Βουλής; Θεωρεί η κυβέρνηση ότι ο διοικητής της ΤτΕ είναι αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο;» ρώτησε μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος του κοινοβουλίου.