Ο κύβος ερρίφθη, η Delek κατέθεσε στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) την επίσημη Δήλωση Εμπορευσιμότητας (Declaration of Commerciality) του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με την οποία πλέον το κοίτασμα απέκτησε την πραγματική του αξία και ξεκινούν οι ενέργειες εκμετάλλευσής του. Ουσιαστικά, με τη Δήλωση Εμπορευσιμότητας η Κυπριακή Δημοκρατία, ολοκληρώνει -σε σχέση με το οικόπεδο Αφροδίτη- το θέμα της έρευνας και ανακάλυψης υδρογονανθράκων και μπαίνει στο στάδιο της παραγωγής και αξιοποίησής τους.
Να σημειωθεί ότι η Δήλωση Εμπορευματοποίησης του «Αφροδίτη» έγινε στην κύρια γλώσσα του Χρηματιστηρίου -στα εβραϊκά- και εμφανίστηκε στα δημόσια δελτία του Χρηματιστηρίου χτες, αμέσως μετά τη λήξη των ωρών της αυστηρά τηρούμενης θρησκευτικής αργίας, οπότε αναμένεται εντός της σημερινής ή αυριανής ημέρας να ακολουθήσει και μεταφρασμένη ανακοίνωση στα αγγλικά.
Αναμένεται με βάση την πρακτική που ακολουθούν οι εταίροι στο «Αφροδίτη», ότι το επόμενο 48ωρο, με την έναρξη της εργάσιμης εβδομάδας, θα ακολουθήσει και ανακοίνωση από τη Noble Energy.
Δεν αποκλείεται οι Δηλώσεις Εμπορευσιμότητας από πλευράς Delek στο Ισραήλ και Noble στις ΗΠΑ να περιέχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους, κάτι που παρατηρείται συχνά λόγων των διαφορετικών απαιτήσεων νομοθεσίας και κανονισμών στα χρηματιστήρια της κάθε χώρας. Να σημειωθεί ότι με βάση την αμερικανική Νομοθεσία δεν απαιτείται δήλωση στο Χρηματιστήριο, ενώ με βάση την ισραηλινή απαιτείται.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική κίνηση που δείχνει μεταξύ πολλών άλλων δεδομένων ότι:
Υπάρχει πιστοποιημένο κοίτασμα με επιστημονικά και οικονομικοτεχνικά διεθνώς παραδεκτές παραμέτρους, όπως ποσότητα, πίεση άντλησης, ποιότητα κ.λπ.
Με βάση τα δεδομένα του κοιτάσματος και τις πολιτικο-οικονομικές συνθήκες, κρίνεται οικονομικά βιώσιμη και αποδοτική -παρά τις διεθνείς χαμηλές τιμές πετρελαίου αυτής της περιόδου- η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Οι εταίροι στο τεμάχιο «12» (Noble, Delek, Avner) βρίσονται πολύ κοντά στη λήψη επενδυτικής απόφασης πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (υπολογίζχεται ότι θα απαιτηθούν μέχρι και $2 δισ.), για την ανάπτυξή και εκμετάλλευση του κοιτάσματος, κάτι που σημαίνει σημαντικές επενδύσεις για τις εγκαταστάσεις στο κοίτασμα.
Υπάρχει σοβαρή προεργασία και πολύ θετική προοπτική για αγοραστές του φυσικού αερίου που θα παράγεται – προφανώς η Αίγυπτος και η Κύπρος σε πρώτο στάδιο. Η Δήλωση Εμπορευσιμότητας του «Αφροδίτη» δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο βαίνουν θετικά. Η προμήθεια φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι σε ποσότητες και μεγέθη που να επιτρέπουν από μόνη της την επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.
Παράλληλα, η επίσημη Δήλωση Εμπορευσιμότητας ουσιαστικά απαντά και σε πρόσφατες δηλώσεις υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Τουρκίας, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων. Ακόμα, φαίνεται ότι η ημέρα και ώρα που επιλέχθηκαν από την Delek για την κατάθεση της επίσημης ανακοίνωσης για το «Αφροδίτη» δεν είναι αδιάφορη και από πλευράς διπλωματίας και πολιτικής, αφού σήμερα διεξάγονται εκλογές στην Τουρκία.
Τη Δήλωση Εμπορευσιμότητας θα πρέπει να ακολουθήσει -επίσης εντός των αμέσως επόμενων ημερών- και η επίσημη κατάθεση από πλευράς Noble Energy, που είναι ο διαχειριστής του κοιτάσματος, του λεπτομερούς Σχεδίου Ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.
Ουσιαστικά, με βάση τις συμφωνίες που υπάρχουν, η Noble θα πρέπει να καταθέσει στον Υπουργό Ενέργειας, τα επίσημα πιστοποιημένα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης του κοιτάσματος, την Κήρυξη Εμπορευσιμότητας και το Σχέδιο Ανάπτυξης με τα τεχνικά δεδομένα και τα χρονοδιαγράμματα.
Το Υπουργείο, θα πρέπει εντός 90 ημερών, να δώσει σχόλια ή να εκδώσει την «Άδεια Παραγωγής» για το κοίτασμα Αφροδίτη.
Πέτρος Θεοχαρίδης στον Φιλελεύθερο της Κύπρου