Μύθο και «απόδειξη μιας πολιτικής αυταπάτης και ταυτόχρονα πολιτικής απάτης», χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι οι δανειστές κινούνται πλέον ερήμην της Ελλάδας.
«Η κυβέρνηση στη πραγματικότητα δεν διαπραγματεύεται. Ενώ τρώει χρόνο νομίζει ότι κερδίζει χρόνο. Εάν κάνει κάποια διαπραγμάτευση αυτή είναι η εσωτερική, εσωκομματική διαπραγμάτευση, εδώ στην Αθήνα, με τους βουλευτές και τα στελέχη της και τις τάσεις που υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα. Δεν κάνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους», τόνισε, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Οι εταίροι κινούνται πλέον ερήμην της Ελλάδος και επίσης φαίνεται ότι δεν έχει γίνει καμία σοβαρή τεχνική συζήτηση, γιατί χθες, ο κ. Τσίπρας και οι συνοδοί του βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεχνικού χαρακτήρα προτάσεις και κείμενα που θα έπρεπε να έχουν φτάσει ώριμα στο επίπεδο του πρωθυπουργού, στο επίπεδο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Eurogroup», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης των κυρίων Τσίπρα και Γιουνκέρ.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει εντολή ρήξης.
Η μεγάλη πλειοψηφία θέλει παραμονή στο ευρώ, θέλει έναν καλό συμβιβασμό, θέλει καλύτερη εξέλιξη από αυτή που θα είχαμε, αλλά βέβαια πάμε σε πολύ χειρότερη.
Θα έχουμε και κρίση νομιμοποίησης φυσικά εάν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση είπε προεκλογικά ψέματα και εφαρμόζει την πολιτική που κατάγγειλε και γλείφει εκεί που έφτυνε», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι δεν επιθυμεί την προσφυγή σε πρόωρη κάλπη.
«Ούτε το μικρό κοινοβουλευτικά και εκλογικά ΠΑΣΟΚ θα θέσει ζήτημα αμφισβήτησης της Βουλής ή αμφισβήτησης της κυβέρνησης.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αυτή την στιγμή δεν έχει πολιτική γραμμή. Δεν έχει στρατηγική. Πάντα έλεγα ότι έχει εγκλωβιστεί στρατηγικά, ενώ δείχνει πανίσχυρη.
Θα ήταν τραγικό τώρα που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, να επανέλθουμε στις αγορές, να ανακτήσουμε την ισοτιμία μας, (θα ήταν τραγικό) τώρα να γυρίσουμε, όχι στο 2009 αλλά πολύ πίσω από το 2009 και να τα ξαναπεράσουμε όλα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Δηλαδή, ενώ υπέστημεν την εσωτερική υποτίμηση λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής, τώρα να υποστούμε και τη νομισματική υποτίμηση την εξωτερική», επεσήμανε.