Οι άνθρωποι στην Ελλάδα θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από άλλες πηγές εκτός από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εταιρικής ιδιοκτησίας, είπαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι στην εφημερίδα Σπούτνικ.
ΜΟΣΧΑ (Sputnik) – Μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την ICM Research αποκλειστικά για την εφημερίδα Sputnik και δημοσιεύθηκε την Τρίτη, έδειξε ότι το ένα όγδοο των Ελλήνων που συμμετείχε στην έρευνα, εξέφρασε ενδιαφέρον για την εναλλακτική κάλυψη των παγκόσμιων γεγονότων.
Μόλις δύο τοις εκατό των Ελλήνων είπε ότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον.
Η ICM Research ρώτησε πάνω από 1.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα μεταξύ 20 Μαρτίου και 9 Απριλίου 2015.
Στο σύνολό τους τα Ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση που λαμβάνουν από τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων ή από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Η άποψη του Μέσου Έλληνα είναι πως οι πληροφορίες δεν είναι έγκυρες και μονομερής, είπε ο Αθανάσιος Αργυράκης, ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, στην εφημερίδα Σπούτνικ.
Το γεγονός ότι τα αριθμητικά στοιχεία της έρευνας είναι τόσο υψηλά είναι λογικό, δήλωσε ο Αργυράκης. Όταν τα ελληνικά ΜΜΕ, και ιδίως οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες, λαμβάνουν πληροφορίες από άλλες πηγές, όπως ρωσικές, είναι ευπρόσδεκτες, ανέφερε.
Μαζί του συμφώνησε και η ανεξάρτητη Ελληνίδα δημοσιογράφος Ελένη Λεοντίτση, ότι η δημοσκόπηση αποκάλυψε ακριβή στατιστικά στοιχεία, προσθέτοντας ότι οι συνάδελφοι τους αναζητούν εναλλακτικές απόψεις σχετικά με την ουκρανική κρίση, τη ρωσική εξωτερική πολιτική και την αντίληψη των ευρωπαϊκών γεγονότων.
«Οι άνθρωποι έχουν ήδη κατανοήσει ότι αυτό που λαμβάνουν τώρα είναι πλήρως μονομερές, σημείωσε η Λεοντίτση.
Καθώς οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση επιδεινώθηκαν εν μέσω ουκρανικών συγκρούσεων, τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν μια μονόπλευρη προσέγγιση για να καλύπτουν τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ICM, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, αποκάλυψε ότι το 54 τοις εκατό των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα δεν εμπιστεύονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όταν πρόκειται για την κάλυψη της ουκρανικής κρίσης.