Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της πόλης Σάαντα στην Υεμένη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα.

yemeni_map

«Ο αδιάκριτος βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών, με ή χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αναφέρει σε μία δήλωση ο Γιοχάνες βαν ντερ Κλάαου και συμπληρώνει:

«Η έκδοση προειδοποιήσεων για επικείμενες επιθέσεις δεν απαλλάσσει τα μέρη από τις υποχρεώσεις τους με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να προστατεύουν τους πολίτες».

Δεκάδες άμαχοι φέρονται έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αφότου ο συνασπισμός, στον οποίο ηγείται η Σαουδική Αραβία και συμμετέχουν ακόμα εννέα αραβικά κράτη κήρυξε ολόκληρη την περιοχή στρατιωτικό στόχο.

«Πολλοί πολίτες είναι ουσιαστικά παγιδευμένοι στη Σάαντα καθώς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεταφορικό μέσο εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων. Η στοχοποίηση μίας ολόκληρης περιοχής θα θέσει αναρίθμητους αμάχους σε κίνδυνο», επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σε μία ξεχωριστή δήλωση, η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών OCHA ανέφερε πως οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολλές περιοχές της Σάαντα, περιλαμβανομένου του κυβερνητικού κτηριακού συγκροτήματος και της αγοράς Αλ Ματζμπάλαχ.

Αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης σε άλλες οκτώ επαρχίες το Σάββατο και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στις επαρχίες Αμράν και Χατζάχ.

Ο ΟΗΕ ανέφερε πως δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σαφή στοιχεία για τον αριθμό των εκτοπισμένων από τις μάχες, ωστόσο οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως περίπου 4.000 οικογένειες έφθασαν στην επαρχία Αμράν και 2.000 – 2.5000 οικογένειες έφθασαν στην πρωτεύουσα Σαναά.

Οι περισσότεροι μένουν σε δημόσια κτήρια όπως σχολεία, πανεπιστήμια και κυβερνητικές εγκαταστάσεις ή με συγγενείς.

Περισσότερες από 130 αεροπορικές επιδρομές μέσα σε 24 ώρες

Μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν σε 130 τουλάχιστον αεροπορικές επιδρομές διάφορους στόχους στην επαρχία Σαάντα της Υεμένης, λίγη ώρα αφότου εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δώσει το Ριάντ στους αμάχους να εγκαταλείψουν την επαρχία.

Οι επιδρομές στοχοθέτησαν κέντρα διοίκησης των Χούτι και του ηγέτη τους Άμπντελ Μάλεκ Αλ Χούτι σε διάφορες περιοχές στη Σαάντα, όπως μετέδωσε η σαουδαραβική κρατική τηλεόραση Αλ Ιχμπαρίγια.

Η βορειοδυτική επαρχία αποτελεί προπύργιο των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν.

Ανάμεσα στις τοποθεσίες οι οποίες επλήγησαν ήταν κέντρα επικοινωνιών και αποθήκες όπλων, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Επίσης, αεροσκάφη του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν το διεθνές αεροδρόμιο της Σανάα, πρωτεύουσας της Υεμένης, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σιιτών ανταρτών Χούτι, λίγες ώρες αφού η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει ξανά προκειμένου να μπορέσει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δύο ρουκέτες έπληξαν τον αεροδιάδρομο, μία ημέρα αφού το Ριάντ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες, αρχής γενομένης από την Τρίτη 12 Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους δεσμευθούν να σεβαστούν την εκεχειρία.

Ο πρώην Πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ είναι ασφαλής

Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ και η οικογένειά του είναι ασφαλείς μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοι της με στόχο το σπίτι του στη Σανάα.

Τρεις επιδρομές είχαν στόχο το σπίτι του Σάλεχ, όμως ο πρώην πρόεδρος και η οικογένειά του είναι «καλά», καθώς δεν βρίσκονταν στην πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Χάμπαρ.

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός από τη συνοικία όπου βρίσκεται το σπίτι του πρώην προέδρου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Και μετά πενθήμερη εκεχειρία…

Στο μεταξύ εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων της Υεμένης που έχουν ταχθεί στο πλευρό των Χούτι δήλωσε ότι αποδέχονται την πενθήμερη εκεχειρία που πρότεινε η Σαουδική Αραβία.

«Ανακοινώνουμε ότι αποδεχόμαστε την ανθρωπιστική εκεχειρία που θα ξεκινήσει την Τρίτη», ανέφερε ο συνταγματάρχης Σάρφ Λούκμαν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Saba.

Ο Λούκμαν διευκρίνισε ότι ο στρατός θα απαντήσει σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας από την πλευρά της Αλ Κάιντα ή των συμμάχων της.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή τους οι Σιίτες αντάρτες ανέφεραν ότι θα αντιμετωπίσουν «θετικά» οποιαδήποτε προσπάθεια να αρθούν τα δεινά του λαού της Υεμένης, ένα σημάδι ότι πρόκειται να αποδεχθούν και αυτοί την εκεχειρία.

Στην ίδια ανακοίνωση οι Χούτι ζητούν να ξεκινήσει και πάλι πολιτικός διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε να επιλυθεί η κρίση.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των Χούτι και των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ στις 26 Μαρτίου με στόχο να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Η διεθνής ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη έχει αυξηθεί καθώς από τις αεροπορικές επιδρομές έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, ενώ πολλοί έχουν εκτοπιστεί και έχουν καταστραφεί οι υποδομές της χώρας, γεγονός που έχει προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Εκπρόσωπος των Σιιτών ανταρτών επεσήμανε ότι οι Χούτι καλωσορίζουν οποιαδήποτε «πραγματική» και «σοβαρή» εκεχειρία, η οποία θα επιτρέψει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία θα ισχύσει στην Υεμένη από την Τρίτη 12 Μαΐου, αν οι Χούτι συμφωνήσουν στην προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Η εκεχειρία, που αποφασίστηκε ώστε να δοθεί χρόνος στους διεθνείς δωρητές να συντονίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα ισχύσει από τις 23:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το βράδυ της Τρίτης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούτι

Οι ΗΠΑ σκότωσαν το ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Γιουσίφ, στη Συρία

Σαουδική Αραβία 2034: «Μουντιάλ» χωρίς αλκοόλ

Ντάνι Ντάνον (Ισραήλ-ΟΗΕ): Η πτώση του Άσαντ μπορεί να δημιουργήσει νέες απειλές – Η UNRWA πρέπει να αντικατασταθεί

Πώς το Ισραήλ κατέστρεψε ταχύτατα τον συριακό στρατό – Οι τζιχαντιστές έχουν στόχο την Ιερουσαλήμ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr