Ο διαγωνισμός καινοτομίας “StartTelAviv 2015” για νεοφυείς επιχειρήσεις, παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη 06/05/2015 σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στον Ιανό, από την Πρέσβυ του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρία Ιρίτ Μπεν Αμπά και τον συνιδρυτή των IndustryDisruptors -GameChangers (ID-GC), κ. Μιχάλη Στάγκο.
Ο διαγωνισμός που αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ και πραγματοποιείται από Ισραηλινές Πρεσβείες σε επιλεγμένες χώρες σε διάφορα μέρη του κόσμου, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα και τους ID-GC, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη της συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας στους τομείς των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ελληνικά τεχνολογικά startups που βρίσκονται σε στάδιο αρχικής χρηματοδότησης και έχουν ήδη αναπτύξει ένα πρωτότυπο προϊόν.Οιενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν συμμετοχή μέχρι τις 5 Ιουνίου 2015 στο “StartTelAviv 2015”. Οι νικητές θα επιλεγούν από τους φιναλίστ σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου στο Ιnnovathens, τον κόμβο τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων στηνΤεχνόπολη.
Η ομάδα που θα αναδειχθεί θα έχει την μοναδική ευκαιρία να κερδίσει ένα ταξίδι στο Ισραήλ για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ καινοτομίας DLD TelAvivInnovationFestival 2015που θα λάβει χώρα στις 5-11 Σεπτεμβρίου 2015 στο Τελ Αβίβ και αποτελεί το μεγαλύτερο συνέδριο εκπροσώπων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτικών κεφαλαίων, επενδυτές “άγγελοι” (angelinvestors) καθώς και στελέχη κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών.Ειδικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί για τους νικητές στο πλαίσιο του φεστιβάλ.
Τον λόγο πήρε αρχικά η Ισραηλινή Πρέσβυς, κυρία Ιρίτ Μπεν – Άμπα, η οποία ανέφερε ότι οι τομείς της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων αποτελούν ένα νέο συναρπαστικό πεδίο της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ. Όπως είπε: “Έχουμε διαπιστώσει ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, υπάρχει μεγάλο ταλέντο στην Ελλάδα και έχει αρχίσει να αναδύεται ένα ανθηρό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα.”
Στη συνέχεια, η Πρέσβυς αναφέρθηκε στο πολύ ανεπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο Ισραήλ με πάνω από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι εξαγωγές στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 3.700% από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε 39 δισεκατομμύρια. Οι επενδύσεις του κράτους στην έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν κατά 223% από 1.3% στο 4.2%, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.
Η κυρία Μπέν Άμπα δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με την Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα καινοτομίας. Μάλιστα, η Πρεσβεία εργάζεται προς την κατεύθυνση κατάρτισης συγκεκριμένων σχεδίων για να επισκεφθούν και άλλοι μέντορες την Ελλάδα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για νέους στην Ελλάδα μέσω της συνεργασίας με Ισραηλινές εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρεσβεία έφερε στην Ελλάδα πρόσφατα γνωστούς μέντορες από το Ισραήλ όπως τον OrenSimanian και τη NavaSwersky, για την πραγματοποίηση μιας σειράς διαλέξεων και εργαστηρίων.
Η Πρέσβυς ευχαρίστησε τους IndustryDisruptors – GameChangers (ID-GC) για την άριστη συνεργασία τους, λέγοντας ότι είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο δραστήριους οργανισμούς στην προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ενώ εξέφρασε την επιθυμία της για την συνέχιση της ουσιαστικής συνεργασίας.
Ο Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των ID-GC, μίλησε για τη σημασία των συνεργειών και των συμπράξεων φορέων για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που εστιάζουν στην εξωστρέφεια των νέων επιχειρήσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «οι ID-GC πιστεύοντας στη δύναμη των νέων ιδεών και στην Ελλάδα ως φυτώριο νέων επιχειρήσεων, επενδύουν στις συνεργασίες που προάγουν την εξωστρέφεια και την άντληση εμπειριών των ελληνικών startups. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι τιμή να συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα αναδεικνύοντας τις καλύτερες τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις και συνδέοντάς τες με ένα από τα πλέον προηγμένα οικοσυστήματα καινοτομίας στον κόσμο».
Τέλος,o κύριος Στάγκος ευχαρίστησε προσωπικά την Πρέσβυ και όλη την ομάδα της Πρεσβείας για την μέχρι τώρα συνεργασία, ελπίζοντας ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή μιας στρατηγικής συνεργασίας για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάδειξη ευκαιριών για το ελληνικό οικοσύστημα.