Στην αύξηση στη φορολογία πολυτελούς διαβίωσης στο 13% με ταυτόχρονη επιβολή του φόρου και στα σκάφη αναψυχής (πέραν των Ι.Χ. άνω των 1.920 κυβικών αλλά και για τις πισίνες) προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενώ εξετάζεται ειδικό τέλος και στα ξενοδοχεία.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η φορολογία για την πολυτελή διαβίωση βρισκόταν στο 10%.
Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί συγκεκριμένα για το θέμα των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνει την επιβολή τέλους που θα κυμαίνεται από 1 έως και 5 ευρώ και θα επιβάλλεται στη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες που είναι άνω των 3 αστέρων. Το μέτρο θα έχει ισχύ πανελλαδικά.
Από την άλλη πλευρά σίγουρο θεωρείται το ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά με πάνω από 3.000 κατοίκους, μέτρο που αποβλέπει στη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ και την αντιμετώπιση της ευρείας φοροδιαφυγής, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολογία στα νησιά ενόψει τουριστικής περιόδου.
Όσον αφορά στον φόρο επι των τηλεοπτικών διαφημίσεων, από το Μαξίμου σημειώνουν ότι δεν χρειάζεται να νομοθετήσουν καθώς υπάρχει ήδη νόμος που τον «πάγωναν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τροπολογίες.
Διευκρινίζουν ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα επεκταθεί και στις διαφημίσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ πιθανότατα με τροπολογία.
Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, με το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο ελέω ασφυκτικών δημοσιονομικών περιθορίων να δρομολογεί την «νομιμοποίηση» μαύρου χρήματος μέσα από μία έκτακτη φορολόγηση που θα κυμαίνεται στο 15%.