Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζορτζ Σόρος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη – Ελλάδα και Ουκρανία

Τζορτζ Σόρος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη – Ελλάδα  και Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την θέση ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και ότι τους επόμενους τρεις με πέντε μήνες θα αποφασίσει πως θα είναι τα επόμενα 5 χρόνια διατυπώνει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

«Χρόνο με τον χρόνο, η ΕΕ έχει περάσει με επιτυχία μέσα από τις δυσκολίες της. Αλλά τώρα έχει να ασχοληθεί με δύο «κρίσεις» που απειλούν την ίδια της την ύπαρξη: την Ελλάδα και την Ουκρανία. Περιπτώσεις που ενδεχομένως να αποδειχθούν πολύ μεγάλες για αυτήν» αναφέρει ο Σόρος.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόρος υποστηρίζει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι χειρίστηκαν λανθασμένα την ελληνική κρίση από την αρχή της, αναφέροντας πως «τα συναισθήματα είναι τόσο τεταμένα που η επίλυση της με οποιονδήποτε τρόπο είναι η μόνη εποικοδομητική λύση».

«Αλλά για την Ουκρανία η κατάσταση είναι διαφορετική. Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία, υπερασπιζόμενη τον εαυτό της, υπερασπίζεται τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες δομήθηκε η ΕΕ. Αλλά η Ευρώπη διαχειρίζεται την Ουκρανία ως μια άλλη Ελλάδα. Αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση και παράγει λάθος αποτελέσματα. Ο Πούτιν κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία και η Ευρώπη που ασχολείται τόσο πολύ με την Ελλάδα, δίνει ελάχιστη σημασία στο ουκρανικό ζήτημα» τονίζει ο Σόρος.

Όπως λέει ο Σόρος, η επιδείνωση της θέσης της Ουκρανίας μεταξύ δύο συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός δείχνει τον βαθμό επιτυχίας του Πούτιν. Αλλά όπως υποστηρίζει ο Σόρος, η Ουκρανία είναι πολύτιμος σύμμαχος της ΕΕ.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με το σταγονόμετρο, όπως έχει κάνει και με την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι η Ουκρανία να επιβιώνει μόλις και μετά βίας, ενώ ο Putin έχει το πλεονέκτημα να κάνει την πρώτη κίνηση» επισημαίνει ο Σόρος. Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή, ένα πιθανό σενάριο για την Ουκρανία, είναι ο Putin να επιτύχει το στόχο του, δηλαδή να θρυμματίσει την αντίσταση της Ουκρανία.

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να πλημμυρίσει με πρόσφυγες: δύο εκατομμύρια φαίνεται να είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό θα σηματοδοτούσε την αρχή ενός δεύτερου Ψυχρού Πολέμου. Πιο πιθανή συνέπεια θα ήταν ότι ο νικητής Πούτιν να αποκτούσε κάποιες συμπάθειες στην Ευρώπη και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία να έχαναν τη δυναμική τους, τείνοντας προς την άρση τους. Αυτό θα ήταν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να διαιρεθεί περαιτέρω, μετατρεπόμενη σε μια περιοχή όπου η Ρωσία του Πούτιν και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα ανταγωνίζονταν για να κερδίσουν επιρροή.

Η ΕΕ θα έπαυε να είναι μια αποτελεσματική πολιτική δύναμη στον κόσμο (ειδικά αν η Ελλάδα αφήσει τη ζώνη του ευρώ, επίσης)» τονίζει ο Σόρος.

Όπως λέει, ένα πιο πιθανό σενάριο είναι η Ευρώπη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς την Ουκρανία. Η χώρα δεν θα καταρρεύσει, αλλά οι ολιγάρχες θα εδραιώσουν τις θέσεις τους και η νέα Ουκρανία θα αρχίσει να μοιάζει με την παλιά. Η εξέλιξη αυτή θα ικανοποιούσε τον Putin σαν να είχε επιτευχθεί η πλήρης κατάρρευση της Ουκρανίας.

«Αλλά η νίκη του θα ήταν λιγότερο ασφαλής, διότι θα οδηγούσε σε ένα δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο, που θα κατέληγε στην ήττα της Ρωσίας, όπως και η Σοβιετική Ένωση έχασε τον πρώτο. Η Ρωσία του Πούτιν χρειάζεται την τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι διαφορετικά, σε δύο με τρία χρόνια θα έχουν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα» τονίζει ο Σόρος.

«Το τελευταίο κεφάλαιο, που εγώ αποκαλώ την τραγωδία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ε.Ε. να χάσει τη νέα Ουκρανία. Οι αρχές που η Ουκρανία υπερασπίζεται – αυτές οι αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ – θα εγκαταλειφθούν και η ΕΕ θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να αμυνθεί από ό,τι αν βοηθούσε τη νέα Ουκρανία να λειτουργήσει ως χώρα.

Υπάρχει όμως ένα πιο ελπιδοφόρο σενάριο. Η νέα Ουκρανία να παραμείνει ζωντανή και να αμυνθεί, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει την ίδια στρατιωτική ισχύ με αυτήν της Ρωσία. Ίσως οι σύμμαχοί της να αποφασίσουν να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να τη βοηθήσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει εμπλοκή σε μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία ή παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ.

Αν το κάνουν, όχι μόνο θα βοηθούσαν την Ουκρανία, αλλά και την ίδια την Ε.Ε. να αποκαταστήσει τις αξίες και τις αρχές που φαίνεται ότι έχει χάσει. Αυτό το σενάριο υποστηρίζω» επισημαίνει ο Σόρος.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ιαπωνία: Η εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια της ανατολικής Ασίας

Ο Μπάιντεν έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει με ATACMS τη Ρωσία

Ξεσάλωσε η Τουρκία: Άκυροι οι χάρτες της ΕΕ για Αιγαίο και Μεσόγειο

Ζελένσκι: Παραδέχεται τη δύσκολη θέση της Ουκρανίας και επιζητεί άμεσο τερματισμό του πολέμου μέσω διπλωματίας

Εκνευρισμένος ο Ζελένσκι με τον Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν: «Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr