Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Το φυσικό αέριο μπορεί και να φέρει ειρήνη στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή”

“Το φυσικό αέριο μπορεί και να φέρει ειρήνη στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Το ισραηλινό αέριο μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ειρήνης ή διαφωνίας στη Μέση Ανατολή. Το σενάριο ειρήνης δεν είναι εξωπραγματικό. Στις 19 Φεβρουαρίου επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε ιορδανικές εταιρείες και στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα «Ταμάρ», που θα επιτρέψει στην Ιορδανία να αγοράσει 1,8 δισ. κυβικών μέτρων ισραηλινού αερίου.”

Αυτό αναφέρεται σε ανάλυση του Λορέντ Ζεκινί από την Ιερουσαλήμ στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» που δημοσιεύει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις ανησυχίες των Ισραηλινών για την παραγγελία ενός αεροπλανοφόρου από την Τουρκία τον Δεκέμβριο 2013.

Το αεροπλανοφόρο δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση του ισραηλινού στόλου, όπως και του τουρκικού, θα ενταθεί στο προσεχές μέλλον για να προστατευθούν τα σημαντικά κοιτάσματα αερίου που έχουν εντοπιστεί έξω από τη Χάιφα.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Συρία κι η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσουν καχύποπτα την πλεύση του τουρκικού αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο.

Το στρατιωτικό αυτό σχέδιο θα μπορούσε να δώσει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν τα μέσα για να πραγματοποιήσει τις περιφερειακές του φιλοδοξίες, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει και μία κούρσα εξοπλισμών και να αλλάξει τη στρατηγική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Το χείριστο αυτό σενάριο δεν είναι αναπόφευκτο.

Το τουρκικό αεροπλανοφόρο θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο στο στρατηγικό και ενεργειακό παιχνίδι και δεν θα είναι το μόνο. Εάν το πλεονέκτημα που παρουσιάζει χρησιμοποιηθεί με διορατικότητα, μπορεί να συμβάλει στην ύφεση στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν κάθε λόγο να τα βρουν και ο σημαντικότερος από αυτούς είναι το αέριο.

Το Ισραήλ διαθέτει 2 σημαντικά κοιτάσματα, το «Ταμάρ» και το «Λεβιάθαν» και έχει αποφασίσει να εξάγει το 40%. Η Τουρκία, που έχει αυξημένες ανάγκες, θα μπορούσε να είναι ένας από τους πελάτες του. Επιπλέον, το φυσικό αέριο του Ισραήλ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη που θα ήθελε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Έτσι το Ισραήλ όπως και η Κύπρος πρέπει να αποφασίσουν για την εξαγωγή αερίου προς την Ευρώπη. Και πιο ρεαλιστική λύση είναι ένας αγωγός που θα διέρχεται από την Τουρκία.

Το κόστος ενός τέτοιου αγωγού θα είναι μικρότερο από την κατασκευή ενός εργοστασίου ρευστοποίησης αερίου στην Κύπρο.

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα διπλό διπλωματικό παιχνίδι: Από τη μια την ομαλοποίηση των σχέσεών του με την Άγκυρα και από την άλλη την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την ενοποίηση της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr