Οι αλλαγές στο Δημόσιο με τις μετακινήσεις υπαλλήλων και συγχωνεύσεις υπηρεσιών- και όχι μόνο- δεν είναι οι μόνες, αφού έρχονται αλλαγές και στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.
Πιο συγκεκριμένα, το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου οι οργανισμοί των υπουργείων να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης και της κοινωνίας, θα δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τις επερχόμενες νομοθετικές του πρωτοβουλίες.
Απαντώντας με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στον βουλευτή της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζει:
Θα εισαχθεί σύστημα επιλογής προϊσταμένων που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα, με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «μέσω της πολιτικής προσλήψεων, πέρα από τις περιπτώσεις αποκατάστασης των αδικιών, θα δοθεί η δυνατότητα να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό και από τους περιλαμβανόμενους σε πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ και με την έκδοση νέων προκηρύξεων».
Ακόμη, στο απαντητικό έγγραφο γίνεται γνωστό πως το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά από μελέτη των βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών και διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ, θα εκπονήσει σύστημα αξιολόγησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
Το εν λόγω σύστημα θα διασφαλίζει την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα, χωρίς να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα θα επιβραβεύει τους άριστους και θα στοχεύει στην βελτίωση των υπαλλήλων και των δομών της διοίκησης».
Σε άλλη ερώτηση που επίσης είχε καταθέσει ο κ. Αυγενάκης, ζητώντας να ενημερωθεί ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα των επίορκων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση της εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία καθώς και το κύρος της δημόσιας διοίκησης.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος, «λόγω του τεκμηρίου αθωότητας αποδεδειγμένα επίορκοι υπάλληλοι είναι όσοι έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη πειθαρχική απόφαση, η οποία δεν έχει ακυρωθεί δικαστικά ή δεν έχει ανασταλεί δικαστικά η εκτέλεση της σχετικής απόφασης.
Ενόψει των ανωτέρω, όλοι οι υπάλληλοι που έχουν αμετάκλητα καταδικαστεί με την παραπάνω έννοια, δεν υπηρετούν πλέον στη δημόσια διοίκηση» (σ.σ. ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί πόσοι είναι οι αποδεδειγμένα επίορκοι υπάλληλοι που ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους).
Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός σπεύδει να τονίσει ότι σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας και τις ειδικότερες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, η εκτέλεση των πειθαρχικών αποφάσεων γίνεται υποχρεωτικώς από την οικεία υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και η παράλειψη εκτέλεσης πειθαρχικής ποινής αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.