Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νεαρός τζιχαντιστής “καρφώνει” τα νταραβέρια της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος

Νεαρός τζιχαντιστής “καρφώνει” τα νταραβέρια της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέες αποκαλύψεις για τις σχέσεις, ή μάλλον νταλαβέρια, της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως γράφει η βρετανική Daily Mail, η Τουρκία κατάφερε να απελευθερώσει τους διπλωμάτες της, που είχε πιάσει ομήρους το Ισλαμικό Κράτος όταν κατέλαβε τη Μοσούλη, ανταλάσσοντάς τους με 180 τζιχαντιστές που κρατούσαν οι τουρκικές Αρχές.

Η Daily Mail επικαλείται τις μαρτυρίες ενός 19χρονου Βρετανού τζιχαντιστή, πρώην φοιτητή φιλολογίας, που ονομάζεται Σαμπάζ Σουλεμάν (Shabazz Suleman).

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει, ότι η τουρκική αστυνομία πριν τον απελευθερώσει στο Ισλαμικό Κράτος, στην ανταλλαγή αιχμαλώτων, τον τάισε και Domino Pizza στη φυλακή.

Το Ισλαμικό Κράτος όταν κατέλαβε τη Μοσούλη τον Ιούνιο έπιασε ομήρους 46 Τούρκους υπηκόους, διπλωμάτες στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, και τρεις Ιρακινούς υπαλλήλους του προξενείου.

Τότε ξεκίνησε ένα διπλωματικό θρίλερ διαπραγματεύσεων της τουρκικής κυβέρνησης με τους τζιχαντιστές, ενώ παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη πίεζαν την Τουρκία να ασφαλίσει και να κλείσει τα σύνορά της με τη Συρία, ώστε να μην μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι τζιχαντιστές.

Μιλώντας για πρώτη φορά στον Τύπο, μετά τη συμφωνία τουρκικής κυβέρνησης και Ισλαμικού Κράτους τον Σεπτέμβριο, ο Σουλεμάν ισχυρίζεται ότι τόσο αυτός όσο και οι άλλοι τζιχαντιστές που κρατούνταν από τις τουρκικές Αρχές μπορούσαν να επικοινωνούν με στελέχη στο Ισλαμικό Κράτος μέσω διαδικτύου -μέσα από τα κελιά τους- και ότι οι Τούρκοι αστυνομικοί που τους φύλαγαν είχαν εκφράσει, στον ίδιο προσωπικά, τη συμπάθειά τους για τον “σκοπό” του Ισλαμικού Κράτους, ενώ τους αγόραζαν και πίτσες να τρώνε.

“Οι Τούρκοι αστυνομικοί ήταν πολύ φιλικοί”, είπε ο Σουλεμάν στους Times και στους δημοσιογράφους Τζον Σίμπσον (John Simpson) και Άλεξ Κρίστι Μίλερ (Alex Christie-Miller) συνομιλώντας μαζί τους μέσω διαδικτύου από τη Ράκα της Συρίας όπου και βρίσκεται.

“Καταλάβαιναν γιατί θέλαμε να πολεμήσουμε στη Συρία. Μισούσαν τον Άσαντ, το Ισραήλ, κτλ. Η ιδεολογία (σ.σ. των Τούρκων Αστυνομικών) ήταν της Μουσουλμανικής Αδελφότητας”.

“Ήταν καλά lol (χαχαχαχα). Να έχω πίτσα στη φυλακή. Dominos lol (χαχαχα). Το διαδίκτυο επιτρεπόταν. Μιλούσαμε με το Ισλαμικό Κράτος μέσα από τη φυλακή. Βλέπαμε βίντεο από το Ισλαμικό Κράτος. Τραγουδούσαμε εμβατήρια των τζιχαντιστών”.

Ο Σουλεμάν, που τώρα αποκαλείται Αμπού Σαμίλ Αλ Μουσλίμ (Abu Shamil Al-Muslim), θεωρείται ότι εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία ενώ είχε πει στους γονείς του ότι θα βρισκόταν για διακοπές στην Τουρκία.

Ο νεαρός, ο οποίος περιγράφεται από το Σχολείο του ως ένας άξιος και εργατικός μαθητής, είχε μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον. Αρίστευσε στα μαθήματά του και ήθελε στη συνέχεια να σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις.

Ωστόσο, κάτι άλλαξε μέσα του όταν ο Σουλεμάν ταξίδεψε στο Χαλέπι της Συρίας το 2013 με μια φάλαγγα που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Στη συνέχεια πρέπει να απέκτησε επικοινωνία με τζιχαντιστές μέσω Twitter, οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στο να αρχίσει να ενστερνίζεται εξτρεμιστικές ιδέες.

Όταν “χάθηκε” οι γονείς του ανέφεραν την εξαφάνισή του τόσο στη βρετανική όσο και στην τουρκική αστυνομία. Βεβαίως η τουρκική αστυνομία φαίνεται ότι γνώριζε, αλλά έκανε τα στραβά μάτια.

Ο Σουλεμάν πήρε στρατιωτική εκπαίδευση δύο εβδομάδων σε ένα στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους. Στη συνέχεια πιάστηκε από τους Τούρκους στα σύνορα με τη Συρία.

Όσο ήταν φυλακισμένος τον επισκέφτηκε, όπως λέει ο ίδιος, δυο φορές αξιωματικός της MIT, της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, και εκείνος τον ενημέρωσε ότι θα ανταλλασσόταν με Τούρκους ομήρους.

Όπως είπε ο ίδιος, κρατούνταν με ακόμα 35 τζιχαντιστές σε μια “ανοιχτή” φυλακή στη Σανλιούρφα (Sanliurfa), μια ώρα απόσταση από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Ο Σουλεμάν, που τώρα βρίσκεται στη Ράκα της Συρίας, είπε ότι όσο ήταν κρατούμενος των Τούρκων του δόθηκε η επιλογή είτε να απελαθεί, ως Βρετανός υπήκοος, είτε να ανταλλαχθεί με τους Τούρκους διπλωμάτες.

“Μετά από ένα μήνα αναμονής μας είπαν ότι λεωφορεία μας περίμεναν έξω από τη φυλακή και ότι η ΜΙΤ είχε κανονίσει την ανταλλαγή. Μας είπαν ότι είμαστε ελεύθεροι. Έγινε η ανταλλαγή και πήγαμε στο Ισλαμικό Κράτος”.

Μαζί του κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν ακόμα 2 Γάλλοι πολίτες, 2 Σουηδοί πολίτες, 2 Σκοπιανοί (προφανώς Αλβανοί των Σκοπίων), ένας Βέλγος και ακόμα ένας Βρετανός, ο Χισάμ Φολκαρντ (Hisham Folkard), 26 ετών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Συρία: Άνοιξε η Πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr