Διαβάστε σχετικά για Αιμορραγικός Πυρετός, Αφρική, Γουινέα, Έμπολα, Λιβερία, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Σιέρα Λεόνε,
Ασυγκράτητη δείχνει η επιδημία του ιού Έμπολα που εξαπλώνεται στη Δυτική Αφρική, με το θάνατο να θερίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους.
Σε μια κίνηση να περιοριστεί κάπως ο Έμπολα, η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, διέταξε την Τετάρτη το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας και έθεσε σε άδεια πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, ώστε όσο λιγότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, τόσο καλύτερα. Η Λιβερία μετρά μέχρι στιγμής 130 νεκρούς από τον θανατηφόρο ιό.
Τα δραματικά λόγια της προέδρου της Λιβερίας φανερώνουν το μέγεθος του θανατικού: «Ο Έμπολα αποτελεί πραγματικότητα. Ο Έμπολα μεταδίδεται. Και ο Έμπολα σκοτώνει», είπε κι έκανε έκκληση τους υπηκόους της να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.
Επειδή ο ιός μεταδίδεται κι από τα πτώματα, το υπουργείο Υγείας της χώρας σκέφτεται σοβαρά να διατάξει οι νεκροί να καίγονται, ώστε να μην έρχονται οι άνθρωποι σε επαφή με τα πτώματα κατά τη διάρκεια της ταφής αλλά και να μην μολύνεται το νερό στο υπέδαφος.
Σε όλη τη δυτική Αφρική επικρατεί η απόλυτη φρίκη. Πτώματα αποσυντίθενται σε δρόμους της Λιβερίας, πτώματα επιπλέουν σε ποτάμια μολύνοντας το νερό, με τους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να δηλώνουν έντρομοι ότι το ξέσπασμα του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία) αποτελεί ό,τι πιο θανατηφόρο έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, οι νεκροί -επίσημα- και στις τρεις χώρες υπολογίονται στους 660, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τον πραγματικό αριθμό, μιας και άνθρωποι καταρρέουν παντού από την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού.
Ο ιός Έμπλα προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 90 τοις εκατό. Μεταδίδεται μέσω του αίματος ή άλλων σωματικών υγρών.
Ανησυχίες υπάρχουν για μετάδοση του ιού και στην Ευρώπη, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο. Σε κάθε περίπτωση, τα σύνορα με τις χώρες που πλήττονται έχουν κλείσει.