Τερματίζει την συμμετοχή των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς κρίνει ότι είναι «ασύμβατο» με την πολιτική του στο μεταναστευτικό ζήτημα, ανακοίνωσε η αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, τα 193 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχαν υιοθετήσει ομόφωνα ένα κείμενο υπό τον τίτλο Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, που είχε σκοπό να βελτιώσει τη διεθνή διαχείριση (υποδοχή, χορήγηση βοήθειας, επαναπατρισμοί…) των ροών προσφύγων και μεταναστών.
Στη βάση αυτής της Διακήρυξης, στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είχε ανατεθεί να προτείνει ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή της που θα υποβάλει στη Γενική Συνέλευση το 2018.
Αυτό το Σύμφωνο αναμένεται να εκτείνεται σε δύο άξονες: τον προσδιορισμό ενός πλαισίου αντίδρασης και την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης.
«Η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης περιέχει πολλές διατάξεις που είναι ασύμβατες με τις αμερικανικές πολιτικές για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και τις αρχές της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.
«Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε τον τερματισμό της συμμετοχής των ΗΠΑ στην προετοιμασία του Συμφώνου που σκοπεύει να διαμορφώσει μια διεθνή συναίνεση στον ΟΗΕ το 2018», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον.
«Η Αμερική είναι υπερήφανη για την κληρονομιά της όσον αφορά τη μετανάστευση και την ηθική ηγεσία που επέδειξε προσφέροντας υποστήριξη στους πληθυσμούς των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την υφήλιο», ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χάλεϊ.
«Καμιά χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα από τις ΗΠΑ και η γενναιοδωρία μας θα συνεχιστεί. Αλλά οι αποφάσεις μας για τις πολιτικές όσον αφορά τη μετανάστευση πρέπει να λαμβάνονται πάντα από τους Αμερικανούς και μόνο τους Αμερικανούς. Εμείς θα αποφασίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγχουμε τα σύνορά μας και σε ποιον θα επιτρέπεται να εισέρχεται στη χώρα μας», συνέχισε η Χάλεϊ.
«Η παγκόσμια προσέγγιση της Διακήρυξης της Νέας Υόρκης είναι απλά ασύμβατη με την αμερικανική εθνική κυριαρχία», κατέληξε η Χέιλι.
Επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναιρέσει πολλές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει όταν ασκούσε την εξουσία ο Μπαράκ Ομπάμα – η σημαντικότερη από αυτές τις αποφάσεις ήταν ότι θα αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Πιο πρόσφατα, ο Τραμπ αποφάσισε οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από την UNESCO, την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι αποσύρεται από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες καταγράφεται ενώ εννέα ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση οδεύουν να πάρουν αποφάσεις για τη διεξαγωγή «επειγουσών επιχειρήσεων απομάκρυνσης» μέσα «στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες» μεταναστών που έχουν πέσει ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων στη Λιβύη.