Τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κατάρ να επιβληθούν και στην Τουρκία, η οποία εξίσου υποστηρίζει τους τρομοκράτες μαζί με το Κατάρ, ζήτησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι.
Ο Πρόεδρος Σίσι ζήτησε από τα υπόλοιπα σουνιτικά κράτη-συμμάχους στον Κόλπο, να κλιμακώσουν τη διπλωματική διένεξη με το Κατάρ ώστε σε αυτή να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, ανέφερε το New Arab.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Αλ Σίσι κάλεσε τους ηγέτες του Κόλπου να επεκτείνουν το μποϊκοτάζ τους, έως ότου η Άγκυρα σταματήσει να προσφέρει την υποστήριξή της στο Κατάρ.
Ο ίδιος φέρεται να έχει πει ότι αυτό θα διατηρήσει την πίεση στην Ντόχα να ανταποκριθεί θετικά και θα βοηθήσει να έρθει ένα γρήγορο τέλος στην περιφερειακή πολιορκία.
Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Αλ Σίσι έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον μονάρχη του Μπαχρέιν, Χαμάντ Μπιν Ισα Αλ Χαλίφα, την περασμένη Πέμπτη στο Κάιρο.
Πρόσθεσαν ότι ο Αλ Σίσι πίεσε για την κλιμάκωση της Αραβικής εκστρατείας και κατηγόρησε την Τουρκία για χρηματοδότηση αλλά και φιλοξενία, ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές», όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα ή οργανώσεις στη Συρία.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Αλ Σίσι δεν έχει λάβει απάντηση στην πρότασή του.
Οι πηγές επεσήμαναν ότι οι χώρες του Κόλπου ήταν πρόθυμες, ωστόσο, τουλάχιστον να πιεστεί η Τουρκία για να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Κατάρ από υποστηρικτική σε ουδέτερη.
Μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του, Χαλίντ Μπιν Αχμεντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Χαλίφα, στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τη σύγκρουση – ιδίως υπό το πρίσμα της συμφωνίας από την Άγκυρα να στείλει τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει κατηγορήσει και στο παρελθόν την Τουρκία ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές και έχει αναφέρει το θέμα και στον ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος Σίσι έσωσε την Αίγυπτο από τους ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όταν τους ανέτρεψε το καλοκαίρι του 2013 από τη διακυβέρνηση της χώρας, επειδή σχεδίαζαν να μετατρέψουν τη χώρα σε ισλαμικό χαλιφάτο και μαζί με τον Ερντογάν να αναβιώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Μόλις ο Σίσι, τότε στρατάρχης, ανέτρεψε τους ισλαμιστές φρόντισε να διασφαλίσει το κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του, να διαρρήξει τις σχέσεις με την Τουρκία και να συμμαχήσει με την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστηρίζει και τους τζιχαντιστές τρομοκράτες στο εσωτερικό της Αιγύπτου.