Πληροφορίες από τοπικά συριακά Μέσα μεταδίδουν ότι επίκειται στο όχι μακρινό μέλλον εισβολή της Τουρκίας στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.
Η Ιντλίμπ ελέγχεται πλήρως, εκτός από έναν μικροσκοπικό κυβερνητικό θύλακα, από την Ταχρίρ Αλ Σαμ, όπως ονομάζεται πλέον η Αλ Κάιντα στη Συρία, από την Αχράρ Αλ Σαμ κι από ένοπλες οργανώσεις του τουρκόφιλου ισλαμιστικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι η Ταχρίρ Αλ Σαμ (“Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε”) ενίσχυσε την παρουσία της στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.
Η Τουρκία λέγεται ότι θα εισβάλλει στην Ιντλίμπ επικαλούμενη τη συμφωνία της Αστάνα με τους Ρώσους και το Ιράν για τη δημιουργία “ασφαλών ζωνών”.
Την Πέμπτη η συριακή Αλ Κάιντα ανέπτυξε μασκοφόρους βαριά οπλισμένους τζιχαντιστές σε αρκετά συνοριακά περάσματα, ενώ τανκς της Αλ Κάιντα περιπολούσαν στο χωριό Ατμέ (ή Άτμα) το οποίο βρίσκεται πάνω στα σύνορα της Συρίας με την επαρχία Χατάι (Αντιόχειας) της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι παλαιότερα από αυτό το χωριό η Αλ Κάιντα επέτρεπε στα τουρκικά στρατεύματα να μπαινοβγαίνουν στη Συρία, τώρα όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι άλλαξε, εάν άλλαξε.
Τοπικές πηγές επίσης αναφέρουν ότι η Αλ Κάιντα έφερε μπουλντόζες στα σύνορα και άρχισε να σκάβει χαρακώματα, ενώ τζιχαντιστές εθελοντές σήκωναν ντάπιες.
Η άλλη μεγάλη τζιχαντιστική οργάνωση στην επαρχία της Ιντλίμπ, η Αχράρ Αλ Σαμ, που είναι σύμμαχος της Τουρκίας, άρχισε κι εκείνη να ενισχύει τις αμυντικές της θέσεις προς τα εδάφη που ελέγχει η Ταχρίρ Αλ Σαμ.
Η Αχράρ Αλ Σαμ έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι η Ταχρίρ Αλ Σαμ, δηλαδή η Αλ Κάιντα, θα της επιτεθεί εξαιτίας της συμμαχίας της με την Τουρκία ή, όπως άλλοι ισχυρίζονται, η Τουρκία ενημέρωσε την Αχράρ Αλ Σαμ να προετοιμαστεί για να πολεμήσουν από κοινού την Αλ Κάιντα.
Το Al Masdar News μεταδίδει ότι οι ένοπλοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) είναι διχασμένοι. Αν και φιλότουρκη οργάνωση ο FSA, πολλοί άνδρες του δείχνουν να επιλέγουν να συνταχθούν με την Αλ Κάιντα σε περίπτωση τουρκικής εισβολής.
Πληροφορίες για πιθανή εισβολή της Τουρκίας στην Ιντλίμπ είχαν ακουστεί και την προηγούμενη εβδομάδα αλλά τότε διαψεύστηκαν.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν πράγματι η Τουρκία έχει αποφασίσει να πολεμήσει την Αλ Κάιντα ή απλά ζούμε ένα νέο “θέατρο”, το στήσιμο μιας αφορμής για να πραγματοποιήσει η Τουρκία και δεύτερη εισβολή στη Συρία και να καταλάβει στρατηγικής σημασίας εδάφη που “κλείνουν” στους Κούρδους μια πιθανή διέξοδο στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όπως και στην περίπτωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έτσι και στην περίπτωση της Αλ Κάιντα η Τουρκία την υποστήριξε με όπλα, εκπαίδευση, τζιπάκια, μέχρι και υλικά για την παρασκευή χημικών όπλων.
Η δύναμη της Ταχρίρ Αλ Σαμ αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 40.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 20.000 είναι από τον παλιό σκληρό πυρήνα της Αλ Νούσρα (όπως ήταν το προηγούμενο όνομα της Αλ Κάιντα στη Συρία) και οι άλλοι μισοί από οργανώσεις που εντάχθηκαν τον τελευταίο χρόνο.