Εμφανώς καταβεβλημένος και πρόωρα γερασμένος εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική τηλεόραση για να χαιρετίσει τη “νίκη” του “ναι”, δηλαδή την οριακή επικράτηση και με νοθεία της ανακήρυξής του σε “σουλτάνο”.
Για «νέα εποχή» στην Τουρκία, μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, υποστήριξε ότι οι ψήφοι υπέρ του «ναι» ανήλθαν σε 25 εκατομμύρια, ενώ του «όχι» ήταν λιγότερες κατά 1,3 εκατoμμύρια.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι διάφορες συνταγματικές αλλαγές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μετά το 2019, όταν και διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές.
Κατά τον ίδιο, η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα είναι πολύ σημαντική και αναγκαία.
«Από το 2015 είχα την υποστήριξη του λαού, σήμερα αυτό ψηφίστηκε» έσπευσε να προσθέσει.
«Η σημερινή απόφαση είναι πολύ σοβαρή» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, και συμπλήρωσε ότι «το στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης που υπήρχε, θα αλλάξει στο εξής».
«Αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το “ναι”» επανέλαβε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους προσήλθαν στις κάλπες, εξαίροντας παράλληλα, την ενότητα του τουρκικού λαού.
Μάλιστα, έστειλε μήνυμα και προς το εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι «όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας».
Την ίδια ώρα η τουρκική αντιπολίτευση ωρύεται καταγγέλλοντας εκτεταμένη νοθεία, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί πάμπολλα βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν στελέχη του Ερντογάν, σε εκλογικές και εφορευτικές επιτροπές, να διαπράττουν νοθείες.
Ακόμα και έτσι το αποτέλεσμα είναι οριακό, το “ναι” λαμβάνει μαζί με τη νοθεία 51,2% και το “όχι” 48,8%
Ο Ερντογάν δεν έχει καμία νομιμοποίηση στην πραγματικότητα να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτεύματος και το μόνο που μπορεί να καταφέρει από εδώ και πέρα είναι να τραβήξει την Τουρκία σε ολοκληρωτικό εμφύλιο.
Εκτός εάν η οριακή και νοθευμένη του “νίκη” του “ναι” δεν είναι κάτι άλλο από η πολυαναμενόμενη αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τον “σουλτάνο” της Άγκυρας προσωπικά και της χώρας του, σενάριο που συζητιέται εδώ και πάρα πολύ καιρό, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.