Αν και δύο μήνες μας χωρίζουν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, όπου θα κριθεί εάν ο Ερντογάν θα ανακηρυχθεί “σουλτάνος” ή θα βρεθεί αντιμέτωπος με το πολιτικό του τέλος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το “όχι” (στον Ερντογάν) μπορεί και να επικρατήσει.
Υπενθυμίζουμε ότι δύο κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του κόμματος Ερντογάν, έχουν απειλήσει δημοσίως ότι εάν κερδίσει το “όχι” στο δημοψήφισμα η Τουρκία θα βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο.
Την Κυριακή η εφημερίδα Cumhuriyet δημοσίευσε δημοσκόπηση αμερικανικής εταιρείας, την οποία δεν κατονομάζει, σύμφωνα με την οποία το 38,29% θα ψηφίσει “όχι” το 35,90% θα ψηφίσει “ναι”, 10,29% είναι αναποφάσιστοι και το 15,52% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.
Αν υπολογιστούν τα ποσοστά συμπεριλαμβάνοντας και τους αναποφάσιστους το ποσοστό του “όχι” φτάνει στο 52, 18% και το ποσοστό του “ναι” στο 47,81%.
Την Τρίτη όμως η Εμινέ Καπλάν της Cumhuriyet έγραψε ότι σύμφωνα με τα παρασκήνια του ΑΚΡ το ποσοστό του “ναι” κυμαίνεται στο 53% ενώ στόχος είναι το 60%.
Ο κουρδικής καταγωγής βουλευτής του HDP Αλτάν Ταν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Duvar, ισχυρίστηκε ότι οι Κούρδοι θα ψηφίσουν “όχι” στο δημοψήφισμα.
Ο διευθυντής της εταιρείας ANAR, Ιμπραήμ Ουσλού, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι απρόβλεπτο και διαφορετικό από τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων, μέχρι και την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου του 2015.
Συγκρίνει το δημοψήφισμα με τις πρόσφατες εκλογές του Νοεμβρίου του 2015, σημειώνοντας ότι τώρα, όπως και τότε, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, οι οποίοι ενδέχεται να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή.
Ο αναλυτής σχολίασε ότι το δημοψήφισμα θα μείνει στην ιστορία ως μία αναμέτρηση στην οποία κάθε εκστρατεία θα έχει μεγάλο όφελος ή μεγάλο κόστος για τα κόμματα, ενώ το ΑΚΡ είναι το κόμμα που παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο.
Βεβαίως μπροστά μας έχουμε δύο μήνες μέχρι τις κάλπες και μέχρι τότε πολλά και τρομερά μπορούν να συμβούν.