Διαβάστε σχετικά για Αλεβίτες, Ισλαμιστές, Κωνσταντινούπολη, Πραξικόπημα Τουρκία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φωτογραφίες,
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ξενύχτησαν το Σάββατο το βράδυ νεαροί Αλεβίτες πολιτοφύλακες στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις προσπάθειες Τούρκων ισλαμιστών να εισέλθουν στις γειτονιές τους.
Τα τάγματα εφόδου των ισλαμιστών – τζιχαντιστών οπαδών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού “απέτρεψαν” το πραξικόπημα παρωδία, παρέμειναν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης όπως τους ζήτησε ο ημιπαράφρων ηγέτης τους.
Επόμενος στόχος τους ήταν οι γειτονιές των Κούρδων και των Αλεβιτών στην Πόλη. Κούρδοι και Αλεβίτες θεωρούνται εχθροί και άπιστοι από τους φανατικούς ισλαμιστές.
Οι Αλεβίτες ύψωσαν οδοφράγματα και οπλισμένοι με πιστόλια αλλά και χαντζάρια βγήκαν στους δρόμους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους, όπως μπορείτε να δείτε και στην ακόλουθη φωτογραφία.
Όπως γράφεται στο Twitter υπήρξαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ Αλεβιτών και ισλαμιστών στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και ιδιαίτερα στη συνοικία Γκαζί.
Οι Αλεβίτες θεωρούνται σιίτες μουσουλμάνοι, στην πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική θρησκεία. Θεωρούνται παρακλάδι των Γνωστικών και των Πλατωνικών.
Η λατρεία τους λαμβάνει χώρα περισσότερο σε οίκους συναθροίσεων (cemevi) παρά σε τζαμιά.
Στις τελετές τους έχουν μουσική και χορό. Σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους, που κάνουν τελετές στα αραβικά, οι Αλεβίτες χρησιμοποιούν κυρίως την τουρκική γλώσσα, και λιγότερο τα κουρδικά.
Βασικά χαρακτηριστικά του Αλεβισμού είναι:
Αγάπη και σεβασμός για όλους τους ανθρώπους («Το σημαντικό δεν είναι η θρησκεία, αλλά το να είσαι ανθρώπινο ον»).
Ανεκτικότητα απέναντι σε άλλες θρησκείες κι εθνικές ομάδες («αν πληγώσεις κάποιον, οι τελετουργικές προσευχές που έχεις κάνει δεν αξίζουν τίποτα»).
Σεβασμός για τους εργαζόμενους («η υψηλότερη πράξη λατρείας είναι να εργάζεσαι»).
Ισότητα ανδρών και γυναικών. Τα δυο φύλα προσεύχονται δίπλα-δίπλα και ασκείται μονογαμία.
Οι Αλεβίτες είναι υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους. Μεταξύ άλλων τιμούν και τον Άγιο Γεώργιο. Ο πληθυσμός τους στην Τουρκία συνολικά υπολογίζεται στα 25.000.000 ανθρώπους.