Τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα υποδέχεται την Κυριακή στο Ανόβερο, στο πλαίσιο της διεθνούς βιομηχανικής έκθεσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Την Δευτέρα μίνι σύνοδος κορυφής.
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι μένουν στο Ανόβερο και έχουν πλέον συνηθίσει πως κάθε άνοιξη μερικές χιλιάδες εκθέτες και περίπου 200.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα επισκέπτονται την μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση στον κόσμο. Φέτος όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα επισκεφθεί την γερμανική πόλη συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα υποδεχθεί τον Αμερικανό Πρόεδρο γύρω στο μεσημέρι και θα συζητήσουν για πολιτική πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης το βράδυ. Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα επισκέπτεται την Γερμανία δεν είναι μόνο η οικονομία στο επίκεντρο.
Οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνουν στους Κήπους Χερενχόιζερ, όπου εδώ και δύο χρόνια επαναλειτουργεί ένα παλιό επιβλητικό παλάτι σε ρυθμό μπαρόκ. Τα οικονομικά θέματα θα συζητηθούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Ανοβέρου και φυσικά στην έκθεση.
Οι διαφορετικοί τόποι των συζητήσεων καθώς και το ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα μεταξύ τους και τα μέτρα ασφαλείας είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια.
Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να παίζουν στους κήπους και οι επισκέψεις θα πρέπει να δηλώνονται προηγουμένως στην αστυνομία. Φυσικά ο εναέριος χώρος πάνω από το Ανόβερο είναι εν μέρει κλειστός ενώ τα ιδιωτικά αεροσκάφη θα παραμένουν στο έδαφος.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Άνγκελα Μέρκελ και Μπάρακ Ομπάμα είναι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Για τους υπέρμαχους της συμφωνίας είναι μια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ενώ για τους πολέμιους μια μείωση των ευρωπαϊκών στάνταρ όσον αφορά την προστασία της γεωργίας και του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με έρευνα το ιδρύματος Bertelsmann, ο σκεπτικισμός στους πολίτες απέναντι στη συμφωνία αυξάνεται τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ. Μόλις το 15% των Αμερικανών είναι υπέρ της συμφωνίας ενώ πριν από δυο χρόνια ήταν το 50%. Στη Γερμανία ένας στους τρεις είναι αντίθετος ενώ το 2014 ήταν ένας στους τέσσερεις.
Η δυο ηγέτες στις συνομιλίες τους στο Ανόβερο θα εξετάσουν πως μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν μια και τον ερχόμενο Νοέμβριο γίνονται προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η θητεία του Μπάρακ Ομπάμα δεν θα ανανεωθεί. Εάν δεν ολοκληρωθεί υπό τον νυν Αμερικανό Πρόεδρο πολύ πιθανόν να μετατεθεί για πολύ αργότερα με άγνωστη κατάληξη. Αυτό φυσικά επιθυμούν οι πολέμιοι της συμφωνίας.
Οι υπέρμαχοί της συμφωνίας ελπίζουν «να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις ήδη μέσα σε αυτό τον χρόνο» όπως δήλωσε ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος της Ένωσης Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών.
Ο Μπάρακ Ομπάμα ήθελε τη Δευτέρα το απόγευμα να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Λόγω όμως του κινδύνου της τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης θα γίνει μια μίνι σύνοδος κορυφής στους Κήπους Χερενχόιζερ, όπου θα συμμετάσχουν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
ΠΗΓΗ: dw.com