Ενδιαφέρον έχει η ανταπόκριση του δημοσιογράφου Ντέιβιντ Πατρικαράκου στο thedailybeast.com, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο πολιορκημένο Σλοβιάντσκ, από την πρώτη στιγμή που οι πολιτοφύλακες κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα και έθεσαν όλη την πόλη υπό τον έλεγχό τους, κηρύσσοντας την ανεξαρτησία της από το Κίεβο και την προσχώρησή της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Ο δημοσιογράφος αναφέρει στο αγγλόφωνο σάιτ, ότι η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν ηλεκτρισμένη. Το Σάββατο, ένστολοι, ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν και κατέλαβαν το κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, απαιτώντας απόσχιση από την Ουκρανία ή τουλάχιστον ένα δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης, που είναι σε μεγάλο ποσοστό ρωσόφωνοι, είδαν τη προσάρτηση της Κριμαίας τον Φεβρουάριο με χαρά και είναι αποφασισμένοι να πράξουν το ίδιο, ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί βία. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί τη Ρωσία ότι ενορχηστρώνει τις εξεγέρσεις που έχουν απλωθεί σε όλη την επικράτεια του Ντονέτσκ και λέει ότι θα αναλάβει δράση ενάντια στους εξεγερμένους.
Ο Ντέιβιντ Πατρικαράκος αναφέρει ότι έφτασε στο Σλοβιάντσκ το Σάββατο το βράδυ μαζί με έναν ακόμα δημοσιογράφο και αμέσως πήγε στο υπό κατάληψη αστυνομικό τμήμα. Μετά από μερικές αρχικές αρνήσεις, τους επιτράπηκε να μπούνε μέσα. Περίπου χίλια άτομα βρίσκονταν μέσα στο κτίριο και έξω από αυτό, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ρωσίας και του δημοψηφίσματος ενώ ένας ομιλητής τους παρότρυνε με υψωμένη στον αέρα τη γροθιά του. Το πλήθος, κυρίως μεσήλικα ζευγάρια και άνδρες μόνοι τους, φώναζε με ενθουσιασμό.
Ότι η σύγκρουση διαχέεται σε τόσο μικρές και ασήμαντες πόλεις, όπως το Σλοβιάντσκ, είναι ενδεικτικό ότι ο φιλορωσικός ακτιβισμός έχει ριζώσει βαθιά στην περιοχή, παρατηρεί ο δημοσιογράφος.
Μέσα στο αστυνομικό τμήμα, που είχε καταληφθεί, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Άνδρες και νεαροί που φορούσαν ιατρικές μάσκες ή κουκούλες φρουρούσαν το κτίριο και περιπολούσαν γύρω από αυτό. Ήταν διαχωρισμένοι από τα πλήθη από ένα οδόφραγμα κατασκευασμένο με λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους γεμισμένους με χώμα.
Ο δημοσιογράφος επισημαίνει, ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εντελώς διαφορετικοί από εκείνους που γνώρισε στο Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ, τις άλλες ουκρανικές πόλεις που πρόσφατα πέρασαν στο φιλορωσικό ξεσηκωμό. Οι οπλισμένοι άνδρες των δυνάμεων αυτοάμυνας δεν ήταν απλά πολιτοφύλακες που κρατάνε ένα ρόπαλο. Είναι δίχως αμφιβολία επαγγελματικά εκπαιδευμένοι, κι αν δεν φοράνε στρατιωτικά διακριτικά, είναι ολοκάθαρα στρατιώτες. Φέρουν αυτόματα όπλα, είναι πλήρως εξοπλισμένοι, είναι επαγγελματίες, οργανωμένοι και έτοιμοι να πολεμήσουν.
Την Κυριακή το πρωί ο Ντέιβιντ Πατρικαράκος προσπάθησε να μπει ξανά μέσα στο υπό κατάληψη αστυνομικό τμήμα. Έριχνε βαριά βροχή και οι δρόμοι ήταν βουτηγμένοι στη λάσπη. Οι άνθρωποι της πόλης έδειχναν περισσότερο αγριεμένοι από ποτέ.
Αυτή τη φορά η είσοδος του απαγορεύτηκε. Αν και προσπάθησε να τραβήξει φωτογραφίες των πολιτοφυλάκων δεν του επιτράπηκε και του ζητήθηκε να φύγει.
Νωρίτερα την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άρσεν Αβάκοφ είχε ανακοινώσει ότι ειδικές δυνάμεις της κυβέρνησης στέλνονταν στην πόλη για να “καθαρίσουν” το κτίριο της αστυνομίας, αλλά οι διαδηλωτές επέμεναν ότι δεν πάνε πουθενά. Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι της πόλης άρχισαν να σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από τα οδοφράγματα. Δηλαδή, μπήκαν οι ίδιοι, από μόνοι τους, ασπίδα στους πολιτοφύλακες. Εκεί, στην ανθρώπινη αλυσίδα, συζητούσαν για την “εγκληματική Χούντα”, όπως αποκαλούν την κυβέρνηση του Κιέβου, τη δόξα της Ρωσίας και κυρίως συζητούσαν για την αντίστασή τους.
Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της πόλης ισχυρίζονται ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν, ωστόσο ζητάνε από τη Ρωσία να σπεύσει προς βοήθειά τους εάν δεχτούν επίθεση από τη μισητή σε αυτούς κυβέρνηση του Κιέβου.