Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν «μέχρι τέλους» στη σύγκρουσή του με την Αρμενία γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά τις μάχες που τις δύο τελευταίες ημέρες προκάλεσαν τον θάνατο 30 και πλέον νεκρών.
«Προσευχόμαστε για να θριαμβεύουν οι Αζέροι αδελφοί μας στις μάχες αυτές με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα υποστηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τέλους», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ η κατάσταση έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τις απώλειές τους στις σφοδρές συγκρούσεις που άρχισαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο: 18 Αρμένιοι στρατιώτες και 12 Αζέροι νεκροί.
Κάθε πλευρά ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός αμάχου της. Το Αζερμπαϊτζάν παραδέχτηκε ότι ένα από τα ελικόπτερά του κατερρίφθη.
Οι συγκρούσεις είναι οι σφοδρότερες μετά την εκεχειρία του 1994, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο, χωρίς όμως να υπάρξει επίλυση του προβλήματος, δηλαδή πού ανήκει αυτή η περιοχή, η οποία βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.
Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ομάδα του Μινσκ, η οποία επιδιώκει μάταια για χρόνια, υπό την συμπροεδρία της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ να βρει μια λύση στη σύγκρουση.
«Αν η Ομάδα του Μινσκ είχε λάβει δίκαια και αποφασιστικά μέτρα, δεν θα συνέβαιναν αυτά τα πράγματα», δήλωσε.
Η Τουρκία, η οποία έχει ισχυρούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν, είναι βασικός σύμμαχος του Μπακού.
Αντίθετα δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία, λόγω της διαφοράς τους που αφορά τις μαζικές σφαγές Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915, τις οποίες το Γερεβάν χαρακτηρίζει γενοκτονία, κάτι που η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει.
Η Αρμενία είναι κατά κύριο λόγο ορθόδοξη χριστιανική χώρα, ενώ το Αζερμπαϊτζάν σιιτική μουσουλμανική. Η Αρμενία είναι σύμμαχος της Ρωσίας. Η Ελλάδα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν.