Τα περισσότερα από τα υλικά, συμπεριλαμβανομένων χημικών, λιπασμάτων, καλωδίων και ηλεκτρονικών, που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος για την κατασκευή βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, διοχετεύονται στα εδάφη του μέσα από την Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του CAR (Conflict Armament Research).
Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, το Ισλαμικό Κράτος κατασκευάζει όλο και πιο εξελιγμένες και καταστροφικές βόμβες που προορίζονται για επιθέσεις αυτοκτονίας χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.
Το CAR, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέλυσε εκρηκτικούς μηχανισμούς που συλλέχθηκαν τους τελευταίους 20 μήνες από τα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ αποκαλύπτοντας πώς το Ισλαμικό Κράτος είναι ικανό να συσσωρεύει όλα αυτά στα οπλοστάσιά του και με τόσο μεγάλη ταχύτητα.
Ο Τζέιμς Μπέβαν, εκτελεστικός διευθυντής του CAR, είπε στον Independent ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν όλες αυτά τα εκρηκτικά σε βομβιστικές επιθέσεις, στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε αμυντικά έργα, όπως ναρκοπέδια.
Είπε ότι η οργάνωση συνεχώς πειραματίζεται στη δημιουργία νέων εκρηκτικών και βομβών, όπως οχήματα αυτοκτονίας, νάρκες, παγίδες και αυτοσχέδιους όλμους.
Όλες αυτές οι “εκρηκτικές” πατέντες έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στις δυνάμεις που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και προσπαθούν να απελευθερώσουν τα εδάφη που κατέχει.
“Κάθε φορά που προσπαθούν να απελευθερώσουν μια περιοχή, αυτή είναι πλήρως παγιδευμένη με εκρηκτικά που προκαλούν σοβαρές απώλειες”, είπε ο Τζέιμς Μπέβαν προσθέτοντας ότι ο αριθμός των απωλειών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από ό,τι έχουμε συναντήσει σε άλλες συγκρούσεις.
Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις βόμβες είναι νόμιμα και χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες και στις εξορύξεις.
51 εταιρείες σε 20 χώρες εμπλέκονται στην αλυσίδα προμήθειας υλικών και εξαρτημάτων για βόμβες, μεταξύ αυτών και η Nokia, που είναι ιδιοκτησία της Microsoft και άλλες γνωστές εταιρείες με έδρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Από όλες τις χώρες της περιοχής, η κυρία οδός ανεφοδιασμού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι η Τουρκία, ανέφερε ο ίδιος.
“Οι καλλιέργειες απαιτούν μεγάλες ποσότητες χημικών, ορισμένα από τα οποία είναι πρόδρομες ουσίες στην κατασκευή εκρηκτικών”, είπε.
Αν και οι ίδιες εταιρείες που τα κατασκευάζουν όλα αυτά δεν μπορούν να γνωρίζουν που καταλήγουν, ωστόσο οφείλουν να έχουν τον νου τους, είπε ο Τζέιμς Μπέβαν.
Υποστήριξε ότι οι ερευνητές του CAR έχουν δει με τα μάτια τους αυτοκίνητα, φορτηγά, τρόφιμα, πετρέλαιο και ανθρώπους να περνάνε τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας τους τελευταίους μήνες.
“Εάν βρίσκεσαι σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι του YPG, τα σύνορα με την Τουρκία είναι ερμητικά σφραγισμένα, ενώ οι περιοχές δίπλα στα σύνορα που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος είναι ορθάνοιχτες”, πρόσθεσε ο Τζέιμς Μπέβαν.
Στην Τουρκία υπάρχουν συνολικά 13 εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν και πουλάνε χημικά, δοχεία, φιτίλια, καλώδια και σύρματα από τα οποίες κάνει τα “ψώνια” του το Ισλαμικό Κράτος.