“Πιάστε τον”, φώναξε ο Ελληνοαμερικανός πεζοναύτης Άλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos) όταν είδε τον ένοπλο τζιχαντιστή να βγαίνει οπλισμένος μέσα από την τουαλέτα, στην υπερταχεία που έκανε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Παρίσι.
Με το σύνθημά του αυτός και δύο ακόμα φίλοι του, ο Άντονι Σάντλερ (Anthony Sadler) και ο Σπένσερ Στόουν (Spencer Stone), κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον Μαροκινό τζιχαντιστή που οπλισμένος με ένα καλάσνικοφ, ένα πιστόλι και ένα μαχαίρι, ήθελε να προκαλέσει λουτρό αίματος μεταξύ των επιβατών του τρένου.
Ο Ελληνοαμερικανός Άλεκ Σκαρλάτος, μέλος της εθνοφρουράς του Όρεγκον.
Ο Ελληνοαμερικανός πεζοναύτης Άλεκ Σκαρλάτος, μέλος της εθνοφρουράς του Όρεγκον, είναι ένας από τους τέσσερις συνολικά άνδρες (ο τέταρτος είναι ένας Βρετανός, ο Κρις Νόρμαν – Chris Norman) που πήραν την πρωτοβουλία και όρμησαν στον τζιχαντιστή, σώζοντας εκατοντάδες ζωές από βέβαιη σφαγή.
Επέβαιναν στην υπερταχεία Thalys 9364 που έκανε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Παρίσι. Το περιστατικό συνέβη όταν το τρένο βρισκόταν σε βελγικό έδαφος.
Ο Άλεκ Σκαρλάτος και οι δύο φίλοι του κινητοποιήθηκαν όταν άκουσαν τον τζιχαντιστή να βάζει τον γεμιστήρα στο καλάσνικοφ, με το οποίο ήταν οπλισμένος, μέσα στην τουαλέτα του τρένου.
Οι ηρωικοί άνδρες κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον παρανοϊκό Μαροκινό τζιχαντιστή, αλλά ο Στόουν και δύο ακόμα επιβάτες τραυματίστηκαν.
Η ελληνική σημαία στο προφίλ του Άλεκ Σκαρλάτου στο Facebook.
Ο Άλεκ Σκαρλάτος, που ζει στο Ρόζενμπουργκ του Όρεγκον, βρισκόταν σε προσωπική άδεια από την Εθνοφρουρά του Όρεγκον και έκανε διακοπές στην Ευρώπη με τους φίλους του Σπένσερ Στόουν και Άντονι Σάντλερ.
Ο 22χρονος Άλεκ Σκαρλάτος μόλις είχε γυρίσει, ένα μήνα πριν, από το Αφγανιστάν. Υπηρετεί στη 41η Ταξιαρχία της Εθνοφρουράς του Όρεγκον.
Ως γνήσιος Έλληνας ο Άλεκ Σκαρλάτος, μετά την εξουδετέρωση του τζιχαντιστή στο τρένο, τηλεφώνησε στους γονείς του, Μανώλη και Κάρεν, να τους πει τι συνέβη.
Χάρη στην στρατιωτική εκπαίδευση τόσο του ίδιου, όσο και του φίλου του Άντονι Σάντλερ, κατάφεραν να βγάλουν εκτός μάχης τον τζιχαντιστή.
Η μάχη με τον τζιχαντιστή
Ο Μαροκινός τζιχαντιστής γέμισε το καλάσνικοφ του στην τουαλέτα του τρένου προετοιμαζόμενος για την επίθεση.
Ο Σκαρλάτος και οι φίλοι του τον άκουσαν, προετοιμάστηκαν και μόλις βγήκε του όρμησαν. Ο τζιχαντιστής πυροβόλησε εναντίον τους με το πιστόλι, τραυματίζοντας τον ένα της παρέας.
Στη μάχη σώμα με σώμα, κατάφεραν να αφοπλίσουν τον τζιχαντιστή, ωστόσο ο παρανοϊκός Μαροκινός κατάφερε να μαχαιρώσει ακόμα έναν.
Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν συνολικά τρεις επιβάτες.
Δείτε το βίντεο που ανάρτησε ο Άλεκ Σκαρλάτος λίγο μετά την εξουδετέρωση του τζιχαντιστή. Τον έχουν μπρούμυτα δεμένο με τα χέρια πίσω. Επίσης βλέπετε και τραυματίες από τους επιβάτες:
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το «θάρρος και την γρήγορη σκέψη» των επιβατών της υπερταχείας αμαξοστοιχίας στην Γαλλία, ανάμεσα τους και στους δύο Αμερικανούς στρατιώτες, που ακινητοποίησαν τον ένοπλο τζιχαντιστή που άνοιξε πυρ.
«Ο πρόεδρος εξέφρασε την βαθιά του ευγνωμοσύνη για το θάρρος και την γρήγορη σκέψη αρκετών επιβατών, περιλαμβανομένων και Αμερικανών στρατιωτών, που με αυταπάρνηση ακινητοποιήσαν τον ένοπλο», ανέφερε με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος. «Είναι ξεκάθαρο πως οι ηρωικές τους ενέργειες απέτρεψαν μια μακράν χειρότερη τραγωδία».
Ενημέρωση:
Τρεις νεαροί Αμερικανοί, παιδικοί φίλοι, που περνούσαν τις διακοπές τους στην Ευρώπη εν μέρει για να γιορτάσουν την επιστροφή του ενός από αυτούς, του Ελληνοαμερικανού πεζοναύτη Άλεκ Σκαρλατου από το Αφγανιστάν, θα γυρίσουν στα σπίτια τους ως ήρωες: ο Αλεκ Σκαρλάτος, ο Σπένσερ Στόουν και ο Άντονι Σάντλερ ήταν εκείνοι που, με τη βοήθεια και ενός Βρετανού, του Κρις Νόρμαν, απέτρεψαν το μακελειό στην αμαξοστοιχία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, αφού, χωρίς να διστάσουν ούτε λεπτό, αφόπλισαν και ακινητοποίησαν τον ένοπλο δράστη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τον ηρωισμό τους ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε μέσω του Twitter «απίστευτα υπερήφανος για τους τρεις Αμερικανούς ήρωες».
Ο 22χρονος Άλεκ Σκαρλάτος κατάγεται από το Ρόζεμπεργκ του Όρεγκον και είναι μέλος της Εθνοφρουράς της Πολιτείας αυτής των βορειοδυτικών ΗΠΑ. Σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε μόλις επιστρέψει από το Αφγανιστάν μετά από εννεάμηνη υπηρεσία στη χώρα αυτή.
«Είδα έναν τύπο να μπαίνει στο τρένο οπλισμένος με ένα ΑΚ (σ.σ. Καλάσνικοφ) και ένα πιστόλι. Στράφηκα στον Σπένσερ και του είπα «Πάμε. Πάμε». Πρώτος ο Σπένσερ τον άρπαξε από τον λαιμό, εγώ τον έριξα κάτω και του πήρα το ΑΚ» αφηγήθηκε ο νεαρός Ελληνοαμερικανός στο αμερικανικό δίκτυο NBC.
«Είμαι υπερήφανος για τον γιο μου. Έχω μείνει άναυδος» τόνισε από την πλευρά του ο πατέρας του Άλεκ, ο Εμμανουήλ Σκαρλάτος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Μου αφηγήθηκε πως ο ίδιος και οι φίλοι του εξουδετέρωσαν έναν τρομοκράτη μέσα σε ένα τρένο που κατευθυνόταν στο Παρίσι. Έτσι απλά. Σα να ήταν κάτι φυσιολογικό» συνέχισε ο υπερήφανος πατέρας που δήλωσε «κατάπληκτος» από το «θάρρος και το ένστικο επιβίωσης» του γιου του και των φίλων του.
Ο Βρετανός Κρις Νόρμαν αποκάλυψε ότι, αφού οι τρεις φίλοι εξουδετέρωσαν τον ένοπλο, ο Σκαρλάτος ήταν εκείνος που πήγε να ελέγξει το τρένο «για να δει αν υπήρχαν και άλλοι τρομοκράτες».
Ο Σπένσερ Στόουν υπηρετεί στον στρατό όπως και ο Σκαρλάτος, ενώ ο Άντονι Σάντλερ είναι φοιτητής στην Καλιφόρνια. Οι τρεις φίλοι έκαναν διακοπές εδώ και 10 ημέρες στην Ευρώπη για να γιορτάσουν την επιστροφή του Άλεκ από το Αφγανιστάν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον ευχαρίστησε θερμά για την «υποδειγματική στάση» των τριών φίλων που εμπόδισαν τη σφαγή μέσα στο τρένο.
Γνωστός στις Αρχές ο Μαροκινός τζιχαντιστής
Ο δράστης της αποτυχημένης επίθεσης στο τρένο Thalys, ένας νεαρός Μαροκινός που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Βέλγιο, μετά από ένα πέρασμα από τη Συρία, είχε εντοπιστεί από τα ραντάρ πολλών ευρωπαϊκών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο καμία από αυτές να τον παρακολουθεί συστηματικά.
Τον Φεβρουάριο του 2014 οι ισπανικές Αρχές ενημέρωσαν τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για τον Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, που θα κλείσει τα 26 στις 3 Σεπτεμβρίου, επειδή θεωρούσαν ότι είναι μέλος ενός ριζοσπαστικό ισλαμιστικού κινήματος.
Το σήμα αυτό της Μαδρίτης οδήγησε τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) να συντάξει φάκελο, με τη σήμανση “S” για τον Ελ Χαζάνι, προκειμένου να τον εντοπίσει στην περίπτωση που έφτανε στη Γαλλία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
Ο 26χρονος φέρεται ότι διέμενε το 2014 στην Ισπανία και το 2015 στο Βέλγιο.
“Ο κύριος αυτός ζούσε στο Βέλγιο, ανέβηκε στο τρένο στο Βέλγιο έχοντας όπλα που αναμφίβολα απέκτησε στο Βέλγιο. Και είχε χαρτιά από την Ισπανία” ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Έχοντας κάρτα διαμονής, ο νεαρός μπορούσε επομένως να μετακινείται ελεύθερα στον Χώρο Σένγκεν.
Στις μετακινήσεις του αυτές τράβηξε την προσοχή πολλών υπηρεσιών πληροφοριών. Αρχικά στην Ισπανία, με αφορμή “σκληρές ομιλίες του που νομιμοποιούσαν τον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) στα τζαμιά της Αλγεσίρας”, στην περιοχή του Γιβραλτάρ. Ήταν επίσης γνωστός στις αρχές για διακίνηση ναρκωτικών.
Σύμφωνα με μια πηγή των ισπανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, ο ύποπτος έζησε επί επτά χρόνια στην Ισπανία, από το 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2014, αρχικά στη Μαδρίτη και κατόπιν στην Αλγεσίρας.
Στη συνέχεια μετακόμισε στη Γαλλία. “Από εκεί έφυγε για τη Συρία και μετά επέστρεψε στη Γαλλία”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Δεν είναι γνωστό ωστόσο πόσο χρονικό διάστημα παρέμεινε στις χώρες αυτές.
Στις αρχές του 2014 η Μαδρίτη ενημέρωσε τις γαλλικές Αρχές για την πιθανή άφιξη του Ελ Χαζάνι σε γαλλικό έδαφος, όμως ο νεαρός δεν εντοπίστηκε.
Οι Γάλλοι “δεν άκουσαν τίποτα άλλο για αυτόν μέχρι τις 10 Μαΐου”, σημείωσε μια πηγή. Την ημέρα εκείνη έμαθαν από τις γερμανικές υπηρεσίες ότι ετοιμαζόταν να φύγει από το Βερολίνο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Λίγο αργότερα, οι Ισπανοί αναφέρουν στο Παρίσι ότι ο άνδρας αυτός έχει εγκατασταθεί πλέον στο Βέλγιο όπου είναι “γνωστός από τις υπηρεσίες”, σύμφωνα μετον υπουργό Δικαιοσύνης Κόεν Χέενς.
“Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο που θα επέτρεπε να τον εντοπίσουμε, να ξέρουμε ποια ακριβώς στιγμή εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο. Φαινόταν ότι ήταν κάποιος που ταξίδευε εντός της Ευρώπης” είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στη βελγική τηλεόραση.
Ο νεαρός, ένα “μικροκαμωμένος, αδύνατος, όχι πολύ δυνατός” άνδρας, σύμφωνα με την περιγραφή που έδωσε ο Κρις Νόρμαν, ένας από τους επιβάτες που βοήθησαν στην εξουδετέρωσή του, συνελήφθη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς το βράδυ της Παρασκευής.
Εκτός από ένα Καλάσνικοφ και εννέα γεμιστήρες, είχε στην κατοχή του ένα αυτόματο πιστόλι Λούγκερ, έναν γεμιστήρα των 9 χιλιοστών και ένα κοπίδι.