Στο πρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ από χθες έχει δει μεγάλο μέρος της Ελλάδας τα δεινά και την ανέχεια των τελευταίων πέντε ετών. Ο Ντάισελμπλουμ σε ρόλο κυματοθραύστη δέχθηκε αλλεπάλληλα G πιέσεων μετά την αποχώρησή του από το πάνελ της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης κατήργησε με μία φράση του την τρόικα.
Ποιος είναι όμως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που τόσο καιρό κουνάει υπεροπτικά το δάχτυλο σε μία ολόκληρη χώρα και υπαγορεύει ποιοι θα πεινάσουν και ποιοι θα κανιβαλιστούν στο επόμενο τρίμηνο «αξιολόγησης»;
Την απάντηση έρχεται να δώσει με το ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή». Όπως διαβάζουμε λοιπόν, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ξεκινήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Κορκ της Ιρλανδίας. «Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική» ήταν η μεταπτυχιακή του εργασία. Παρά το γεγονός ότι στο μεταπτυχιακό του υπονοεί ότι κατέχει το μεταπτυχιακό τίτλο, ο Ντάισελμπλουμ δεν έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα «Μάστερ» από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.
Η μοναδική ακαδημαϊκή του περγαμηνή επομένως είναι το πτυχίο «αγροτικής οικονομίας», που ολοκλήρωσε σε διάστημα έξι ετών στο περιφερειακό πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν, το οποίο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, «είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της Ολλανδίας που ειδικεύεται αποκλειστικά στην υγιεινή διατροφή και στο περιβάλλον που ζούμε».
Πάντως, στο Κορκ «γνώρισε πολύ καλά τις παμπ της περιοχής», όπως χαριτολογώντας είχε διαβεβαιώσει ξένους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, τον περασμένο Ιανουάριο.
Εκτός από την έλλειψη κατάρτισης στα μακροοικονομικά, συγκριτικά με οποιονδήποτε από τους ομολόγους του στο Εurogroup, ο άνθρωπος που επελέγη να διαχειρίζεται τις τύχες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δεν είχε καν προηγούμενη εμπειρία διοίκησης.
H καριέρα του πριν γίνει βουλευτής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βιογραφικό του, περιοριζόταν αποκλειστικά σχεδόν σε συμβουλευτικές και βοηθητικές θέσεις στα γραφεία άλλων βουλευτών και υπουργών, σε τομείς μάλιστα άσχετους περί τα οικονομικά.
Με τρεις μόλις μήνες συνολική υπουργική εμπειρία επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του Εurogroup, μόνο και μόνο επειδή όλοι οι άλλοι περισσότερο καταρτισμένοι και έμπειροι υποψήφιοι αποκλείστηκαν λόγω εθνικότητας. Η Αυστρία εκπροσωπείτο ήδη από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Εurogroup (ΕWG), η Γερμανία από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Φινλανδία από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, η Ιταλία από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Γαλλία στόχευε σε μία καλύτερη θέση μετά τις ευρωεκλογές του 2014 και ούτω καθ’ εξής.
Στους πρώτους δύο μήνες της θητείας του, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατάφερε το ακαρόρθωτο. Να θέσει εν αμφιβόλλω την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη, με την καταστροφική απόφαση του Εurogroup της 16ης Μαρτίου, για «κούρεμα» από το πρώτο κιόλας ευρώ. Στη συνέχεια ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για εκείνη την απόφαση, μιλώντας ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς όμως να προχωρήσει και στο επόμενο λογικό βήμα της παραδοχής εκείνης.