Η μικρή αρχαία θρησκεία που ακούει στο όνομα Ζωροαστρισμός αναβιώνει στο ιρακινό Κουρδιστάν. Οι οπαδοί λένε πως οι ντόπιοι θα πρέπει να ενωθούν καθώς πρόκειται για μια πραγματικά Κουρδική πίστη. Άλλοι λένε πως η αναβίωση είναι μια αντίδραση στον Ισλαμικό εξτρεμισμό.
Μία από τις μικρότερες και παλαιότερες θρησκείες του κόσμου βιώνει την αναγέννηση στην ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Η θρησκεία έχει βαθιές κουρδικές ρίζες – ιδρύθηκε από τον Ζωροάστρη, επίσης γνωστό ως Ζαρατούστρα, ο οποίος γεννήθηκε στο ιρανικό Κουρδιστάν (το κουρδικό τμήμα του Ιράν) και το ιερό βιβλίο της Αβέστα, γράφτηκε σε μια αρχαία γλώσσα από την οποία προέρχεται και η κουρδική.
Ωστόσο στον αιώνα μας υπολογίζεται πως υπάρχουν μόνο 190.000 πιστοί στον κόσμο – καθώς το Ισλάμ έγινε η επικρατούσα θρησκεία στην περιοχή κατά τον 7ο αιώνα, κι ο Ζωροαστρισμός λίγο πολύ εξαφανίστηκε…
…μέχρι τώρα! Για πρώτη φορά μετά από χίλια και πλέον χρόνια, οι ντόπιοι σε μια αγροτική περιοχή της επαρχίας Σουλεϊμανίγια, διεξήγαγαν μια αρχαία τελετή την 1η του Μάη, σύμφωνα με την οποία οι πιστοί φόρεσαν μια ειδική ζώνη – κάτι ανάλογο με τη χριστιανική βάπτιση – που σημαίνει πως είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν τη θρησκεία και να μετέχουν των δογμάτων της.
Οι νεοφώτιστοι στο Ζωροαστρισμό είπαν πως θα οργανώσουν ανάλογες τελετές στο ιρακινό Κουρδιστάν και επίσης ζήτησαν την άδεια να χτίσουν μέχρι και 12 ναούς στην περιοχή, που θα έχει τα δικά της σύνορα, στρατό και κοινοβούλιο.
Οι Ζωροάστρες επισκέφθηκαν επίσης τα κυβερνητικά κλιμάκια του ιρακινού Κουρδιστάν και ζήτησαν ο Ζωροαστρισμός να γίνει αναγνωρισμένη θρησκεία επισήμως.
Έχουν ακόμη και το δικό τους ύμνο και πολλοί ντόπιοι συμμετέχουν στις τελετές του Ζωροαστρισμού ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των οργανώσεων και των κοινωνικών δικτύων της θρησκείας.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι ντόπιοι στρέφονται σε αυτή τη θρησκεία, γίνεται σίγουρα μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα.
Αυτοί που είναι ήδη πιστοί στο δόγμα του Ζωροαστρισμού, πιστεύουν όσο οι ντόπιοι θα μαθαίνουν για τη θρησκεία ο αριθμός τους θα αυξάνεται.
Μοιάζει επίσης να “πουλούν” την ιδέα του Ζωροαστρισμού ως κάτι πιο “αυθεντικά Κουρδικού” σε σχέση με άλλες θρησκείες, σε κάθε περίπτωση πάντως μια ελκυστική ιδέα σε μία περιοχή που πολλοί ντόπιοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εθνική τους ταυτότητα παρά για τις θρησκευτικές διαιρέσεις.
Όπως είπε ένας πιστός, ο Ντάρα Αζίζ: “Ελπίζω πραγματικά να ανοίξουν σύντομα οι ναοί μας ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην αυθεντική μας θρησκεία”. “Αυτή η θρησκεία θα αποκαταστήσει τον πραγματικό πολιτισμό των Κούρδων” λέει ο Λουκμάν Αλ Χατζ καρίμ, ένας ανώτερος εκπρόσωπος του Ζωροαστρισμού και επικεφαλής της οργάνωσης του, ο οποίος πιστεύει πως το σύστημα αυτό (του Ζωροαστρισμού) είναι το πιο “Κουρδικό” από όλα.
“Η αναβίωση είναι ένα μέρος μιας πολιτιστικής επανάστασης που δίνει στους ανθρώπους νέους τρόπους να εξερευνήσουν την ειρήνη του νου, την αρμονία και την αγάπη” επιμένει.
Στην πραγματικότητα οι Ζωροάστρες πιστεύουν πως οι δυνάμεις του καλού και του κακού συναγωνίζονται διαρκώς στον κόσμο – αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ντόπιοι υποπτεύονται πως αυτή η αναβίωση έχει να κάνει περισσότερο με την κρίση ασφαλείας που έχει δημιουργήσει το Ισλαμικό Κράτος, όπως και με τις σεχταριστικές και εθνικές διαιρέσεις στο Ιράκ, συνεπώς είναι ανάγκη για τους ντόπιους να πιστέψουν σε κάτι.
“Ο λαός του Κουρδιστάν δεν ξέρει πλεόν σε ποιο ισλαμικό κίνημα ή δόγμα να πιστέψει” δηλώνει εκπρόσωπος του Υπ. Θρησκευμάτων του ιρακινού Κουρδιστάν.
Σημειώνει πως το ενδιαφέρον για το Ζωροαστρισμό είναι ένα σύμπτωμα των διαφωνιών εντός του Ισλάμ και της θρησκευτικής αστάθειας στην Ιρακινή κουρδική περιοχή αλλά και στη χώρα ολόκληρη.
“Για πολλούς πιο φιλελεύθερους ή εθνικιστές, τα συνθήματα του Ζωροαστρισμού μοιάζουν πιο μετριοπαθή και ρεαλιστικά” εξηγεί και συμπληρώνει “Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που είναι πολύ θυμωμένοι με το Ισλαμικό Κράτος και την απανθρωπιά του”.
Ο ίδιος επιβεβαιώνει πως το Υπουργείο του θα βοηθήσει τους Ζωροάστρες να πετύχουν τους στόχους τους. Το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας κατοχυρώνεται από το Κουρδικό Δίκαιο κι έτσι οι Ζωροάστρες θα εκπροσωπούνται στο Υπουργείο επισήμως.
Ο ηγέτης του Ζωροαστρισμού δεν είναι τόσο σίγουρος αν είναι το Ισλαμικό Κράτος ή ο εξτρεμισμός που κάνει τους ντόπιους να στρέφονται προς τη θρησκεία. “Ο λαός του Κουρδιστάν υποφέρει από πολιτισμική κατάρρευση που στην πραγματικότητα εμποδίζει την αλλαγή” υποστηρίζει.
“Είναι παράλογο να συνδέεται ο Ζωροαστρισμός με οποιοδήποτε τρόπο με το Ισλαμικό Κράτος. Εμείς απλώς εθναρρύνουμε ένα νέο τρόπο σκέψης για μια καλύτερη ζωή, τον τρόπο που ο Ζωροάστρης μας είπε”…
Στα τοπικά κοινωνικά δίκτυα γίνεται πολλή συζήτηση για το ζήτημα. Μια από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις είναι: “Θα εγκαταλείψουν οι Κούρδοι το Ισλάμ για χάρη άλλων πεποιθήσεων”;
“Δεν θέλουμε να είναι ένα υποκατάστατο οποιασδήποτε άλλης θρησκείας” απαντά ο ηγέτης του Ζωροαστρισμού. “Απλώς θέλουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας”.
Ωστόσο, αν και ο ίδιος δεν το παραδέχεται, είναι σαφές σε όλους τους άλλους. Η εισδοχή στο Ζωροαστρισμό σημαίνει εγκατάλειψη του Ισλάμ. Αλλά ακόμη κι εκείνοι που θέλουν να μπουν στη “ζώνη” του Ζωροαστρισμού, μένουν μακριά από οποιαδήποτε υποτίμηση άλλων θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο, ο Ισλαμικός κλήρος αλλά και οι ισλαμιστές πολιτικοί δεν έχουν επικρίνει ανοιχτά τον Ζωροαστρισμό.
Ένας πολιτικός της Ισλαμικής Ένωσης του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο Χατζι Κάρουαν λέει πως δεν νομίζει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν πράγματι προσχωρήσει στο Ζωροαστρισμό. Πιστεύει επίσης πως αυτοί που προωθούν τη θρησκεία είναι λίγοι και σε αρκετή απόσταση. “Ωστόσο οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ότι θρησκεία θέλουν” υποστηρίζει ο ίδιος καθώς για το Ισλάμ “δεν υπάρχει θρησκευτικός καταναγκασμός”.
Από την άλλη πλευρά ο ο Κάρουαν διαφωνεί με την ιδέα πως κάποια θρησκεία είναι πιο κοντά στην φύση των Κούρδων – πόσω μάλλον ο Ζωροαστρισμός. Η θρησκεία ήρθε στην ανθρωπότητα ως σύνολο και όχι σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα, υποστηρίζει.