Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κοτζιάς απαντά στον Κουμουτσάκο για την Αλβανία και δίνει επώνυμα τη μυστική διπλωματία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ο Κοτζιάς απαντά στον Κουμουτσάκο για την Αλβανία και δίνει επώνυμα τη μυστική διπλωματία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στις 22/01/2018 στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ζητούσε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο των συζητήσεων της Ελλάδας με την Αλβανία.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, που τους τελευταίους μήνες πέφτει από τη μία γκάφα στην άλλη, έθεσε στον Νίκο Κοτζιά τα ακόλουθα τρία ερωτήματα:

α) Ποια είναι, συγκεκριμένα, τα «γνωστά ζητήματα», τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο των εν εξελίξει επίσημων ελληνό-αλβανικών επαφών; β) Γιατί δεν αναφέρονται ρητά εφόσον είναι «γνωστά»; Γιατί αποκρύπτονται; γ) Εάν, ειδικότερα, στο πλαίσιο των επίσημων αυτών συνομιλιών, συζητείται έμμεσα ή άμεσα το δήθεν θέμα των «Τσάμηδων»;

Με μακροσκελή και σαφή απάντησή του τη Δευτέρα 29/01/2017, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε σαφές για μια ακόμη φορά, ότι για την Ελλάδα δεν υφίσταται θέμα «Τσάμηδων».

Μετά εξήγησε με τα πιο απλά λόγια στον Γιώργο Κουμουτσάκο το περιεχόμενο των συνομιλιών με την Αλβανία, όπως και τα πρώτα αποτελέσματα αυτών.

Στη συνέχεια τον σφυροκόπησε σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «μυστική διπλωματία», που ο κ. Κουμουτσάκος ισχυρίζεται ότι ασκεί ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ζητά διαρκώς και επιμόνως από την ελληνική κυβέρνηση να αποκαλύψει σε δημόσια θέα τις τακτικές της σε όλα τα εθνικά μας θέματα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κ. Κουμουτσάκος προσάπτοντας στον Νίκο Κοτζιά «μυστική διπλωματία», ζητώντας του παράλληλα να αποκαλύψει δημόσια τη στρατηγική του, είναι σαν να αδιαφορεί εάν έτσι γίνονται γνωστοί οι σχεδιασμοί της χώρας μας στους απέναντι.

Όλη αυτή η επιμονή του κ. Κουμουτσάκου βρίσκεται σε έξαρση από τον περασμένο Μάιο, όταν απαιτούσε σχεδόν υστερικά να δεσμευτεί η χώρα μας σε σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια -θυμάστε που το είχε κάνει και μέγα ζήτημα στη Βουλή- απαιτώντας μάλιστα να αποκαλύψει ο Νίκος Κοτζιάς εξαρχής τη διαπραγματευτική του τακτική με τα Σκόπια και όλο αυτό όχι σε κάποια απόρρητη διαδικασία αλλά δημόσια.

Τα ίδια κάνει και με την Αλβανία. Η πολιτική που ακολουθεί ο κ. Κουμουτσάκος δείχνει άνθρωπο διπλωματικά άπειρο, που αγνοεί βασικούς κανόνες της διπλωματίας αν και διατέλεσε διπλωμάτης.

Ο Νίκος Κοτζιάς καταλήγει την απάντησή του υπενθυμίζοντας στον βουλευτή της ΝΔ ποιοι έκαναν στο παρελθόν «μυστική διπλωματία», επιστρατεύοντας και συγκεκριμένους μη θεσμικούς παράγοντες -τους οποίους αναφέρει επώνυμα- και του υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι «η διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα».

«Ας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα τον ελληνικό λαό τι από τα δύο επιθυμεί τελικά η ΝΔ: την τηλεοπτική διπλωματία, υπό τις κάμερες, ή την θεσμική, ουσιαστική και αποτελεσματική διπλωματία;», καταλήγει ο Νίκος Κοτζιάς.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την απουσία σοβαρότητας που διακρίνει τη Νέα Δημοκρατία στα εθνικά μας θέματα, η απάντηση του Νίκου Κοτζιά για την Αλβανία και τα άλλα ζητήματα που αναφέρει είναι άκρως σημαντική για την ενημέρωση της ελληνικής κοινή γνώμης, για αυτό και την παραθέτουμε αυτούσια.

Προηγουμένως όμως, για να έχετε πλήρη εικόνα, η ερώτηση του Γ. Κουμουτσάκου:

Η ερώτηση Κουμουτσάκου

Aπό 19 έως 21 Ιανουαρίου 2018 συναντηθήκατε με τον Αλβανό ομόλογό σας, κ. Μπουσάτι, στην Κορυτσά, προκειμένου να συνεχίσετε τις συνομιλίες επί θεμάτων που αφορούν και επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες άρχισαν τον Νοέμβριο του 2017 στην Κρήτη. Στη συνέχεια εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών, το οποίο, κατά λέξη, αναφέρει γενικόλογα ότι οι δύο αντιπροσωπείες σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων σε γνωστά ζητήματα και επανέλαβαν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις διμερείς επαφές προς την κατεύθυνση αυτή.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 9 Ιανουαρίου, ο κ. Μπουσάτι είχε αναφέρει ότι, στο πλαίσιο των εν λόγω συνομιλιών, συζητείται και το ανύπαρκτο θέμα των «Τσάμηδων». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Παρά την αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όμως, η δήλωση του κ. Μπουσάτι δεν έτυχε ξεκάθαρης διάψευσης από ελληνικής πλευράς. Το Υπουργείο Εξωτερικών αρκέσθηκε στη διοχέτευση δηλώσεων ανωνύμων «κύκλων» του προς τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν συζητείται το «Τσάμικο» στο πλαίσιο των ελληνό-αλβανικών συνομιλιών.

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάσθε:

Ποια είναι, συγκεκριμένα, τα «γνωστά ζητήματα», τα οποία συζητούνται στο πλαίσιο των εν εξελίξει επίσημων ελληνό-αλβανικών επαφών;

Γιατί δεν αναφέρονται ρητά εφόσον είναι «γνωστά»; Γιατί αποκρύπτονται;

Εάν, ειδικότερα, στο πλαίσιο των επίσημων αυτών συνομιλιών, συζητείται έμμεσα ή άμεσα το δήθεν θέμα των «Τσάμηδων»;

Απάντηση Κοτζιά:

1. Οι συνομιλίες τις οποίες είχα με τον Αλβανό ομόλογό μου κ. Ντ. Μπουσάτι από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου στην Κορυτσά, σε συνέχεια της συνάντησης μας στην Κρήτη τον περασμένο Νοέμβριο, εστίασαν σε διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια.

Εκτιμώ ότι σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες.

2. Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει στο παρελθόν, δεν υφίσταται «Τσάμικο» ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.

3. Η θεαματική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, αποτέλεσμα του υπό εξέλιξη ειλικρινούς διαλόγου των δύο πλευρών, πιστοποιείται πλέον από απτές πράξεις.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνω την ψήφιση από την αλβανική κυβέρνηση των δύο εκτελεστικών νόμων σχετικών με τη συμφωνία για τα στρατιωτικά κοιμητήρια του 2009 δυνάμει των οποίων ξεκίνησαν και συνεχίζονται, όπως γνωρίζετε, οι διαδικασίες αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής οστών Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία.

Η ταφή των νεκρών και μάλιστα εκείνων οι όποιοι έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών, αποτελεί παντού και ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπως μας υπενθυμίζει ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη, ιερή υποχρέωση.

Η δρομολόγηση της διευθέτησης αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος, το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ήταν υψηλά στις προτεραιότητες προηγούμενων κυβερνήσεων, συζητήθηκε κατά τις προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις στην Κρήτη.

Αυτά που συμφωνήθηκαν εκεί, σήμερα εφαρμόζονται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με στόχο την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.

4. Χαιρετίζω την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους.

5. Στο Δελτίο Τύπου του ερωτώντος σχετικό με την κατάθεση της παρούσας κοινοβουλευτικής ερώτησης, μου προσάπτεται η κατηγορία διεξαγωγής «μυστικής διπλωματίας και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία».

Η Νέα Δημοκρατία και μερίδα πολιτικών της αντιπολίτευσης εσκεμμένα συγχέουν τις θεσμικές διαπραγματεύσεις, το περιεχόμενο των οποίων, βεβαίως, δεν μπορεί να ανακοινωθεί, έως ότου υπάρξει ένα πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τη «μυστική διπλωματία».

Ως πρώην διπλωμάτης ήλπιζα ότι τουλάχιστον ο ερωτών θα γνώριζε τη διάκριση αυτή για τον επιπλέον λόγο ότι ως εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΝΔ ουδέποτε έδωσε την δημοσιότητα στοιχεία για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διεξήγαγαν με τη γείτονα επί 20 χρόνια.

6. Η Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μέσω των επίσημων, θεσμικών, πολιτικών και διπλωματικών διαύλων (Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών, διπλωμάτες) και όχι μέσω «μυστικών απεσταλμένων», όπως το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ και μετέπειτα σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκος Γρυλλάκης και ο εξωθεσμικός παράγοντας Άλεξ Ρόντος.

Ενημερώθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός για το τι έκαναν αυτοί οι δύο, τι επαφές είχαν, ποια ήταν τα «αποτελέσματα» τους και τι ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση των Σκοπίων;

Πότε θα απολογηθούν επιτέλους τα δύο κόμματα γι’ αυτό; Λόγος για μυστική διπλωματία γίνεται επίσης στην υποθετική περίπτωση που δύο κράτη συνωμοτούν εις βάρος τρίτου με απώτερο σκοπό το διαμελισμό του και τη διαμοίραση των εδαφών του. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι, σε πραγματικά μυστική διπλωματία επιδόθηκαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και μάλιστα με ολέθρια αποτελέσματα.

7. Σημειώνω πάντως ότι σε μια έκλαμψη υπευθυνότητας, με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα».

Ας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα τον ελληνικό λαό τι από τα δύο επιθυμεί τελικά η ΝΔ: την τηλεοπτική διπλωματία, υπό τις κάμερες, ή την θεσμική, ουσιαστική και αποτελεσματική διπλωματία;

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Κυριάκος αρχηγός!

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Προκαλεί ο Φιντάν με τα περί «τουρκικής μειονότητας» – Η ελληνική απάντηση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...