Σαφές μήνυμα επαναπροσδιορισμού της ιδεολογικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει του Συνεδρίου, στη βάση του ριζοσπαστικού κοινωνικού φιλελευθερισμού, μήτρα του καραμανλισμού, έστειλε ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σπάζοντας τη σιωπή που τηρούσε εδώ και καιρό, κρατώντας αποστάσεις από τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντιπροέδρου του, Άδωνι Γεωργιάδη.
Η σαφής τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη ήρθε την ώρα που η “καραμανλική” Κατερίνα Παπακώστα διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική που άσκησε στον κ. Γεωργιάδη και ενώ όλο και περισσόεροι βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται σε κατάσταση “λευκής απεργίας”, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας από τους χειρισμούς και την επικοινωνιακή προβολή των θέσεων που ασπάζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Διόλου τυχαία, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως στο επίκεντρο της ιδεολογίας της ΝΔ πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές κριτικής προς την ηγεσία για εξυπηρέτηση συμφερόντων και ταύτιση με ακραία νεοφιλελευθερες πολιτικές που υποβαθμίζουν τη θέση του ατόμου, των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Όπως επίσης διόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται η επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να εμφανιστεί ως “μπλοκ” στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα αλλά και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, και όπως επισημαίνουν οι στενοί του συνεργάτες ο ρόλος του πάντα διαπνέεται από ενωτική διάθεση, αφήνοντας πίσω τριβές και εντάσεις του παρελθόντος…
Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε την ανάγκη του διαλόγου, της σύνθεσης, της συναίνεσης, χωρίς αυτό να παρεξηγείται και να ερμηνεύεται ως υποχώρηση από τις ιδεολογικές αρχές και θέσεις και αναφέρθηκε στην περίοδο που πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας πως και τότε μπορεί κάποιοι να παρεξηγούσαν όσους ζητούσαν εθνική συνεννόηση, όμως αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα και δικαίωσε εκείνη την πολιτική.
“Πάντοτε οι εσωκομματικές διαδικασίες και ιδιαίτερα η εκλογή αρχηγού δημιουργούν τριβές, δημιουργούν εντάσεις. Είναι σίγουρο ότι αυτές οι εντάσεις θέλουν και κάποιο χρόνο για να ηρεμήσουν. Και γι αυτό ακριβώς στέκομαι και στην κουβέντα του Ανδρέα Παπαμιμίκου και να πω ότι με τον φίλο τον κ. Τζιτζικώστα εμείς και πάλι είμαστε φίλοι, γιατί μαχόμεθα για τις ίδιες αρχές”, είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή, υπενθυμίζοντας ότι έγινε πρόεδρος της Ν.Δ. υπερέβη τις εντάσεις, όπως τις υπερέβησαν και τα στελέχη, επειδή ήθελαν να ενοποιήσουν και να συνθέσουν τις διαφορετικές φωνές και νοοτροπίες στο κόμμα.
“Αυτή ενωτική νοοτροπία, η υπέρβαση των εσωτερικών διαχωριστικών γραμμών είναι που οδήγησε στο άνοιγμα, στο δυνάμωμα του κόμματος και στην πολιτική μας υπεροχή. Γιατί δεν αρκούσε να μπορούμε να έχουμε μόνο τη σκληρή βάση του κόμματος, του όποιου κόμματος θα έπρεπε να σκέφτεται η κάθε πολιτική ηγεσία, αλλά θα έπρεπε να απευθυνθεί στις ευρύτερες μάζες, στον ευρύτερο κόσμο ώστε να μπορέσουμε να τους πείσουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε, έτσι ώστε τελικά να γίνουμε η πλειοψηφική τάση στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα”, επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης.
Στο πλαίσιο αυτό, σε μία κατάμεστη αίθουσα, παρουσία όλων των βουλευτών της βορείου Ελλάδος, του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και πλήθος νεολαίων -σε εκδήλωση προς τιμή τού εκλιπόντα προέδρου της Διοικούσας και ευρωβουλευτή Νίκου Βακάλη- ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμάρακης, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τις εσωκομματικές εκλογές, κατέθεσε το πολιτικό του μανιφέστο, ενόψει του ιδεολογικού συνεδρίου του κόμματος, τον Δεκέμβριο, συνοψίζοντας στα παρακάτω:
1ον. Η ΝΔ είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και εκφράζει το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που προσδοκούν ένα ασφαλέστερο και παραγωγικότερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
2ον. Χαρακτηρίζεται από το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση και τον διάλογο σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και το κράτος με αιχμή του δόρατος τα Εθνικά θέματα.
3ον. Πρεσβεύει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ανάπτυξη, το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τη δημιουργικότητα του Έλληνα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα πρεσβεύει την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, την κοινωνική ευαισθησία και την προστασία των αδύνατων στρωμάτων.
4ον. Η παράταξη δίνει έμφαση στου νέους έχοντας το βλέμμα της στραμμένο στα δικαιώματά τους για καλύτερη εκπαίδευση και εργασία.
5ον. Ταυτόχρονα τιμά και αναγνωρίζει την διαχρονική προφορά όλων όσων προσέφεραν στην Παράταξη και την πατρίδα καθώς συνεκτικό στοιχείο της ΝΔ είναι ο σεβασμός στην ιστορία της, τους αγώνες και την προσφορά των αγνών ανώνυμων αγωνιστών.
6ον. Η παράταξη διαχρονικά διαπνέεται από το στοιχείο της ενότητας, την ταύτιση και την συνεννόησης στις ιδεολογικές αρχές και αξίες της και συστρατευόμαστε όλοι στο πλευρό του εκάστοτε προέδρου.
Με την παραπάνω ιδεολογική πλατφόρμα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, παρεμβαίνει δημόσια στην ιδεολογική κουβέντα που έχει ανοίξει για τη φυσιογνωμία του κόμματος και καταθέτει το πολιτικό του μανιφέστο ενόψει του ιδεολογικού συνεδρίου.