Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χωρίς νέες προτάσεις οι Τούρκοι “κοροϊδεύουν” στη Διάσκεψη για το Κυπριακό – Θέλουν προτεκτοράτο

Χωρίς νέες προτάσεις οι Τούρκοι “κοροϊδεύουν” στη Διάσκεψη για το Κυπριακό – Θέλουν προτεκτοράτο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δίχως νέες προτάσεις, αλλά με το Σχέδιο Ανάν “φρεσκαρισμένο” και τις πάγιες θέσεις τους εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, συμμετέχουν στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα οι Τούρκοι, μην προτείνοντας τίποτα καινούργιο, υπονομεύοντας τη διαπραγμάτευση και επιδιώκοντας στην ουσία αντί για λύση πώς θα μετατρέψουν ολόκληρη την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Όπως ανέφερε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κατά την άφιξη του την Πέμπτη, ακόμα «δεν έχουν ανοίξει όλα τα χαρτιά. Εμείς προσπαθούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση και να δείξουν όλοι τις πραγματικές τους προθέσεις και αυτές να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες».

Εν συνεχεία, κατά την πρωινή διάσκεψη οι πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις τους στα τρία ερωτήματα του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης η βρετανική αντιπροσωπεία παρουσίασε κάποιες προτάσεις που επιχειρούσαν να συγκεράσουν τις μέχρι στιγμής διατυπωμένες απόψεις.

Οι βρετανικές προτάσεις είχαν να κάνουν με τον καταμερισμό των εργασιών στο πλαίσιο μιας πιθανής εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού, όπως για παράδειγμα ποιος θα κάνει τι και σε ποιους τομείς, επαλήθευση αποχώρησης, ο ρόλος του ΟΑΣΕ, εδαφικά ζητήματα, ο ρόλος του ΟΗΕ και η εφαρμογή λύσης του Κυπριακού σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην παρέμβαση του παρέθεσε συνολικά την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και έδωσε απαντήσεις στα τρία ερωτήματα του Τζέφρι Φέλτμαν.

Εξήγησε γιατί δεν χρειάζονται εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στην Κύπρο και αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τα θέματα ασφάλειας, επειδή ακριβώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησε απολύτως και με την πρόταση της Ελλάδας για τον μηχανισμό παρακολούθησης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε όσα είπε και την Τετάρτη, ως προς προσαρμογή καθεστώτος Εγγυήσεων και Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι όποια βήματα “προόδου” από πλευράς Τουρκίας στο ζήτημα Εγγυήσεων και Ασφάλειας, εξαρτώνται από την πρόοδο στις παράλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε, όπως και στη Γενεύη τον Ιανουάριο, ότι είναι κατηγορηματικά αρνητικός ως προς οποιοδήποτε ρόλο της Ευρωπαϊκή Ένωσης στις διαπραγματεύσεις πέραν των θεμάτων που άπτονται της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο νησί, ενώ τόνισε για μια ακόμη φορά ότι μόνο με την Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται ασφαλείς.

Ο Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας τις τουρκικές θέσεις στο θέμα Εγγυήσεων και Ασφάλειας, σημείωσε ότι τουρκική πρόταση «κινείται γύρω από αυτά που έκαναν στη διαδικασία του Σχεδίου Ανάν. Όλοι λένε ότι η Τουρκία ίσως μας πει αύριο κάτι καινούριο. Οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν θέσεις που είχαν αναπτύξει την τελευταία δεκαετία και νομίζουν ότι είναι καινούριες».

Κατά την παρέμβασή του ο Νίκος Κοτζιάς αποδόμησε πλήρως και τις δύο Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας.

«Κουβεντιάσαμε με βάση τα τρία ερωτήματα που υπέβαλε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο κ. Φέλντμαν, και δώσαμε τις απαντήσεις μας. Εγώ στάθηκα πάρα πολύ στο να εξηγήσω ότι οι δύο Συνθήκες που υπήρχαν, των Εγγυήσεων και των Συμμαχιών, ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκαν. Η Τουρκία τις παραβίασε από όλες τις πλευρές, και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος να ζητά τη διατήρηση Συνθηκών που παραβίασε και έμειναν εκτός οποιασδήποτε πρακτικής».

Ως προς τα τρία ερωτήματα του Τζέφρι Φέλτμαν, δηλαδή α) Τι θα πρέπει να γίνει με τη Συνθήκη Εγγυήσεων; β) Πώς θα εφαρμοστεί η όποια συμφωνία και πώς θα γίνει εφικτή η παρακολούθηση της εφαρμογής της; και γ) Πώς το νέο σύστημα θα λαμβάνει υπόψη ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων;, οι θέσεις της Ελλάδας συνοψίζονται ως εξής:

α. Στο πρώτο ερώτημα ως το πώς βλέπουμε το καθεστώς εγγυήσεων θέση μας είναι ότι πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς των εγγυήσεων γιατί είναι αναχρονιστικό.

β. Ως προς τον μηχανισμό επιτήρησης της εφαρμογής, η ελληνική θέση είναι ότι χρειάζεται ένα monitoring mechanism (μηχανισμός παρακολούθησης εφαρμογής συμφωνηθέντων) το οποίο θα αναφέρεται στον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ και θα κάνει τακτικές εκθέσεις.

γ. Ως προς το ερώτημα για τις ανησυχίες Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων που πρέπει να αντιμετωπίζει η λύση του Κυπριακού, η Ελλάδα έχει αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει, μεταξύ άλλων, μία εσωτερική αστυνομική δύναμη και μια ομοσπονδιακή δύναμη, καθώς και ένα τριμερές σύμφωνο φιλίας. Αυτά τα εργαλεία, μεταξύ άλλων, θεωρούμε ότι μπορούν να καθησυχάσουν επαρκώς τις ανησυχίες των πλευρών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης διόρισε ειδική εκπρόσωπο για την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

Ισραηλινή Πρεσβεία: Κοέν και Σκυλακάκης υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας

Οι Τούρκοι λένε ότι θα εξαλείψουν μαζί με τους συμμάχους τους τζιχαντιστές (HTS) και Τουρκμένους (SNA) τους Κούρδους (SDF) της Συρίας

Κύπρος και Ισραήλ υπέρ της ασφάλειας Κούρδων και χριστιανών της Συρίας

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...