Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), Κύπρος, Πάνος Καμμένος, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,
Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε την Τετάρτη για μία ώρα και 40 λεπτά υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη σκιά των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Δημοκρατία”.
Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός της Αθήνας για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στην Κύπρο, στο «παρά πέντε» των εξορύξεων των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δημόσια είχε περιγράψει τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας ότι φοβάται θερμό επεισόδιο στην Κύπρο.
Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για την ώρα περιορίζονται σε μείγμα παρενόχλησης μέσω Navtex και απειλών από δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων και Τουρκοκύπριων παραγόντων.
Η Αθήνα, ωστόσο, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, κάτι που επίσης επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Οι ΗΠΑ είναι πλήρως ενήμερες για τα παιχνίδια πολέμου του Ερντογάν και τη στρατηγική της σύγκρουσης που καλλιεργεί ο «σουλτάνος», ο οποίος μετά το δημοψήφισμα έχει πολλούς λόγους να μην ησυχάζει.
Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο αμερικανικός παράγοντας είχε ενεργήσει «αστυνομικά» προς την τουρκική πλευρά, καλώντας τη να αφήσει κατά μέρος τις προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που είχε προσωρινά επιτευχθεί, πριν από την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων.
Την Τετάρτη αποφασίστηκε, ακόμη, το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάζει στο εξής σε μηνιαία βάση, ενώ για τις προκλήσεις των Τούρκων θα ενημερωθούν αρμοδίως το NATO και οι διεθνείς οργανισμοί με αυστηρά διαβήματα με τα οποία θα καταγγέλλεται η επιθετικότητα της Άγκυρας.
Συζητήθηκε επίσης και το πώς η ρητορική ταύτισης των συνόρων Ελλάδας και Ε.Ε. στο Αιγαίο θα γίνει πράξη, με ταχύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και τα ελληνικά σύνορα να φυλάσσονται και από ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, γράφει η “Δημοκρατία”.