Με το σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα για την ανάκαμψη της οικονομίας και το σύνθημα «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη», που υπογράμμισε εμφατικά στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο να περνά μέσα από την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, το Μέγαρο Μαξίμου καταστρώνει τις επόμενες κινήσεις του για το στόχο του τέλους των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.
Και τούτο, διότι άπαντες γνωρίζουν πως μία τέτοια θετική εξέλιξη θα αποτελέσει και αιχμή του δόρατος του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στα τέλη του 2018.
Άπαντες στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, γνωρίζουν πως ο τερματισμός των προγραμμάτων προσαρμογής και ο δανεισμός από τον επίσημο τομέα περνά από την κρησάρα των αγορών. Για αυτό το λόγο ήδη το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Επένδυσης», μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, υπό την προϋπόθεση ότι έχει κλείσει το global deal, συμπεριλαμβανομένης και της απομείωσης του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει, πιθανότατα εντός Ιουνίου, και την πόρτα του φθηνού χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες μέσα από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Η Ηρώδου Αττικού κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το εγχείρημα της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική συμφωνία δίχως νέα προσκόμματα και καθυστερήσεις. Ωστόσο, οι ίδιες, απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Ε», αναφέρουν πως στελέχη της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου έχουν ήδη προβεί σε όλες τις σχετικές επαφές τόσο με την ΕΚΤ, όσο και με διεθνή επενδυτικά funds, τα οποία έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους. Θέτουν ωστόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση πέραν της ολοκλήρωσης της συνολικής συμφωνίας και τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας.
Για αυτό το λόγο, εξάλλου, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε το πολυσυζητημένο ταξίδι στο Παρίσι, κλείνοντας τη συμφωνία με τον οίκο Rothchild, ο οποίος, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, θα αμειφθεί με μόλις 150.000 ευρώ και με ρήτρα επιτυχούς εξόδου στις αγορές με επιπλέον 2 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζοντας τις φαραωνικές συμβάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με τη Lazard χωρίς καμία διασφάλιση για την επιτυχή έξοδο.
Μ’ αυτά τα δεδομένα, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αναφορά του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ πριν την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ πως «η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος».
Οργιώδες παρασκήνιο στην Ουάσινγκτον
Την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη, χθες, Παρασκευή είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πολ Τόμσεν, με το μείζον διακύβευμα να είναι η χρυσή τομή για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Δίνοντας την ουσία της πολιτικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά για το χρέος πως επιδιώκεται «ένας τόσο γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ώστε να μην δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία, αλλά και ένας τόσο ειδικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων, ώστε να καλύπτει το ΔΝΤ στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για να βγει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους».
Στόχος για την κυβέρνηση, που ξορκίζει τυχόν νέες καθυστερήσεις λόγω των συμπληγάδων ΔΝΤ και Βερολίνου, είναι να επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος σε τέτοιο βαθμό, που το ΔΣ του ΔΝΤ να μπορεί να βγάλει μία θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που αποτελεί και «εισιτήριο» για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με μία νέα μονοετή συμφωνία που θα λήγει μαζί με την υπάρχουσα τον Αύγουστο του 2018.
Παράλληλα, όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, πληροφορίες της «Επένδυσης» αναφέρουν πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει υποχωρήσει από τη μαξιμαλιστική πρόταση για δεκαετή πλεονάσματα 3,5%, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Αθήνα αλλά και το ΔΝΤ, σε μία πρόταση για 5 χρόνια. Η κυβέρνηση από την πλευρά της κρατά κλειστά τα χαρτιά της, στοχεύοντας στη μικρότερη δυνατή χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων.
Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως θα επιτευχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο εν συνεχεία θα τεθεί επί τάπητος στο προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Μαΐου, με το σενάριο ενός έκτακτου να απομακρύνεται, αφού τα χρονικά περιθώρια για το compliance report των τεχνικών κλιμακίων που επιστρέφουν την Τρίτη και το οποίο θα επισφραγίσει το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα για το χρέος που βρίσκονται επί τάπητος θα αφορούν:
– Το «ταβάνι» του 15% του ΑΕΠ το χρόνο για τα τοκοχρεολύσια
– Τη μετατροπή του σημερινού χαμηλού μεν αλλά κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, προκειμένου να δοθεί σινιάλο σταθερότητας στις διεθνείς αγορές και την επενδυτική κοινότητα.