Ο Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, πρώην διευθυντής της αγγλόγλωσσης έκδοσης της Zaman και αυτοεξόριστος στη Σουηδία από πέρσι το καλοκαίρι, φοβούμενος για τη ζωή του, μίλησε στο Πρώτο Θέμα για τα tweet του, στα οποία προειδοποίησε για θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα που πιθανώς θα επιχειρήσει το καθεστώς της Άγκυρας.
«Οι πληροφορίες μου βασίζονται σε δυο ξεχωριστές και έμπιστες πηγές που έχουν γνώση πάνω σε θέματα τέτοιας φύσεως», εξηγεί στο Πρώτο Θέμα ο Μποζκούρτ και συνεχίζει:
«Ήταν περισσότερο γενικές αναφορές και αποφάσισα να μοιραστώ τις πληροφορίες μέσω μιας μικρής ανάρτησης στο Twitter.
»Στο παρελθόν είχα γράψει εκτενώς για προβοκάτσιες που στόχευαν την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί από το ισλαμιστικό καθεστώς του Ερντογάν και τους νεο-εθνικιστές συνεταίρους του.
»Οι τωρινές πληροφορίες αφορούν τον αυξημένο αριθμό ενεργών κατάσκοπων στην Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες.
»Γνωρίζοντας καλά τον τρόπο λειτουργίας αυτών των τύπων στα σκοτεινά στενά της τουρκικής πρωτεύουσας, πιστεύω πως υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα».
»Είναι γνωστό πως πολλές χώρες πραγματοποιούν κατασκοπευτικές ενέργειες με σκοπό την συλλογή πληροφοριών, σεβόμενοι όμως τους κανόνες του παιχνιδιού.
»Στην περίπτωση όμως της Τουρκίας σήμερα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
»Βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές επιχειρήσεις καθαρά προς όφελος του Ερντογάν και των συνεταίρων του εις βάρος της Ελλάδας και των συμφερόντων ασφάλειας της Τουρκίας.
»Δυστυχώς, η ΜΙΤ έχει εξελιχθεί ιδιωτική εταιρεία ντετέκτιβ του Ερντογάν, ο οποίος έχει καταχραστεί την εξουσία για προσωπικό όφελος και την χρησιμοποιεί, δημιουργώντας εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς του.
»Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένταση, να πέσει η Ελλάδα στην «παγίδα» του και έτσι να μαζέψει τις αναγκαίες ψήφους για το δημοψήφισμα στις 16 Απρίλιου.
»Ο Ερντογάν χρειάζεται μια τεχνητή κρίση με την Ελλάδα, για να αποσπάσει την τουρκική κοινωνία από τα οικονομικά προβλήματα που χειροτερεύουν συνεχώς.
»Δεν νομίζω πως ο Ερντογάν θέλει να κηρύξει ανοιχτό πόλεμο με την Ελλάδα.
»Ωστόσο θα χρησιμοποιήσει -όπως τον ακούμε συχνά τελευταία- εθνικιστική ρητορική και δρομολογεί κάποιο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.
»Μόνο που κανείς δεν μπορεί αν ξέρει, πόσο εύκολα το «θερμό» αυτό επεισόδιο μπορεί να ξεφύγει και να κλιμακωθεί και στη συνέχεια να μην μπορεί να «μαζευτεί».
»Σας θυμίζω πως το 2003 είχε σχεδιαστεί ένα σχέδιο πρόκλησης τεχνητής έντασης με την Ελλάδα , όπου υπερ-εθνικιστές στρατηγοί είχαν προτείνει την κορύφωση των πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, με στόχο να πιεστεί η Ελλάδα ώστε να προχωρήσει σε κατάρριψη η οποία και θα έδινε αφορμή για «θερμό» επεισόδιο.
»Για την ιστορία αυτή, υπάρχουν ντοκουμέντα που αποκαλύφθηκαν στα δικαστήρια. Δεν έχουν φραγμούς.
»Το τελευταίο διάστημα στοχοποιείται η Ελλάδα ως «εχθρός» στο στράτευμα και στην τουρκική κοινωνία.
»Θα παρότρυνα [τον Αλέξη Τσίπρα] να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια και είναι σε επιφυλακή για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.
»Η Αθήνα πρέπει να συνεργαστεί με τους συμμάχους της για αποτρέψει τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να καταστεί απόλυτος μονάρχης στην Τουρκία.
»Θα πρέπει να υπάρξει ένα δυνατό μήνυμα από την παγκόσμια κοινότητα προς τον Ερντογάν, να μην επιχειρήσει να περάσει την «κόκκινη γραμμή» και πως θα πρέπει να υπολογίσει τις επιπτώσεις των ενεργειών του».
Γιατί δεν τον παίρνει τον Ερντογάν ένα “θερμό επεισόδιο”
Το TRIBUNE γνωρίζει από τις πηγές του ότι η Αθήνα είναι πλήρως ενήμερη για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία όπως και για τα “σενάρια” που συζητιούνται στην “αυλή” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πράγματι, όπως σας έχει γράψει το TRIBUNE αρκετές φορές, ο Ερντογάν δεν θέλει πραγματικό πόλεμο με την Ελλάδα διότι γνωρίζει ότι αυτός θα έχει ως κατάληξη τον διαμελισμό της Τουρκίας.
Αυτό που κάποιοι κύκλοι στη γειτονική χώρα προωθούν είναι το σενάριο ενός “θερμού επεισοδίου” για ψηφοθηρικούς λόγους, που θα λήξει γρήγορα και θα παρουσιάσει τον Τούρκο Πρόεδρο στην κοινή γνώμη της χώρας του “ισχυρό” και “νικητή”.
Η Ελλάδα όμως του 2017, μετά από επτά χρόνια μνημονίων, δεν είναι μια χώρα που μπορεί να διαχειριστεί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με “μετριοπάθεια” σαν εκείνη του Σημίτη στα Ίμια το 1996.
Εάν συμβεί το παραμικρό και η ελληνική κυβέρνηση το “καταπιεί”, το πιθανότερο είναι να έχει ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης, λαϊκής οργής, που θα συμπαρασύρει την κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα.
Μια πολιτική κρίση που θα ξεσπάσει στην Ελλάδα από πιθανά “νέα Ίμια” είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της χώρας και θα τραντάξει συθέμελα την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη κλυδωνίζεται από την ισχυροποίηση των εθνολαϊκιστών και του ευρωσκεπτικισμού.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή και κυρίως χριστιανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα φανεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι δέχεται επίθεση από ένα ισλαμιστικό καθεστώς, του Ερντογάν, δηλαδή του “προστάτη” των τζιχαντιστών και νεο-σουλτάνου της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Εάν η Ελλάδα “καταπιεί” το θερμό επεισόδιο, η κοινωνική έκρηξη που θα ακολουθήσει στο εσωτερικό της θα είναι πρωτοφανής.
Η συσσωρευμένη οργή της οικονομικής κρίσης θα ξεσπάσει “ντοπαρισμένη” από την πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν ο Ερνογάν θέλει να ανάψει φωτιά σε ολόκληρη τη Δύση, θα το πετύχει με ένα θερμό επεισόδιο, μόνο που αυτό θα συσπειρώσει εναντίον του δυνάμεις αδιανόητες ακόμα και για το απλοϊκό ανατολίτικο κεφάλι του.
Την ίδια ώρα κύκλοι των Αθηνών εισηγούνται ανοιχτά σε περίπτωση που η Ελλάδα “εμπλακεί” σε θερμό επεισόδιο να απαντήσει με ολοκληρωτική δύναμη πυρός.
Ο λόγος που το εισηγούνται αυτό δεν είναι για να “πάρουμε πίσω την Πόλη”, αλλά για να διαφυλαχτεί η κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό της χώρας.
Μετά από 7 χρόνια μνημονίων και σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής ύφεσης, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει μια επανάληψη των Ιμίων.
Η συσσωρευμένη εθνική ταπείνωση από τους δανειστές και η αδιέξοδη οικονομική κρίση έχουν “αγριέψει” τον ελληνικό λαό.
Για αυτό η οποιαδήποτε θερμή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη στρατιωτική σύρραξη.
Εάν έχουν το ελάχιστο μυαλό στην Άγκυρα ας κάτσουν ήρεμα κι ας σεβαστούν επιτέλους τη διεθνή νομιμότητα.
Η Ελλάδα δεν έχει “λίπος” για να αντέξει τα παιχνίδια τους και η Τουρκία δεν έχει “λίπος” για να αντέξει έναν κανονικό πόλεμο με την Ελλάδα.
Ας πρυτανεύσει η λογική…