Τη σημαντική πρόοδο για την οποία κάνουν λόγο κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας σε τηλεγράφημά του πως οι δύο πλευρές έφτασαν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της β΄ αξιολόγησης.
Ανώνυμες πηγές, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο, σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά τόσο την αγορά εργασίας, όσο και το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Όσον αφορά το ζήτημα των ενεργειακών, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση κεντρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ με το «πωλητήριο» να αφορά το 40% των εργοστασίων λιγνίτη.
Την ίδια ώρα πηγή της Κομισιόν αναφέρει ότι «δεν είναι ακριβές το τηλεγράφημα του Reuters», σημειώνοντας ότι «ναι μεν έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει προς το παρόν η συμφωνία».
Σύμφωνα με το Reuters πάντως, η κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει επίσης, την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 1% του ΑΕΠ.
Στο «μέτωπο» των εργασιακών, η Ελλάδα «κέρδισε» τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συμφωνήθηκε να τεθούν εκ νέου σε εφαρμογή το 2018.
Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επί του παρόντος σημειώνουν πως “όταν κλείσει η συμφωνία θα γίνει γνωστό με τον πλέον επίσημο τρόπο”, επιβεβαιώνοντας με τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών ωστόσο πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.