Ο Μπαρόζο δεν βγήκε να διαψεύσει τους Financial Times και όσα γράφουν για το τις μυστικές επαφές που είχε με τον Βενιζέλο που του ζήτησε να “σκοτώσει” το δημοψήφισμα και να πέσει ο Παπανδρέου, ούτε ότι ήταν επιλογή του και της ΕΕ ο Λουκάς Παπαδήμος, ούτε ότι είχε συμφωνήσει μαζί με τον Σαμαρά από τις Κάννες να μπει στην κυβέρνηση.
Αντ΄αυτού βγήκε η εκπρόσωπός του να σχολιάσει αλλά ούτε και αυτή διέψευσε το δημοσίευμα.
Το μόνο που ανέφερε επί της οσυίας είναι ότι “η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ή όχι στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν“.
Καμία άλλη αναφορά για τα καυτά μυστικά παρασκήνια που συνθέτουν εμπλοκή στα εσωτερικά πράγματα της χώρας όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Συγκεκριμένα απαντώντας στο δημοσίευμα των Financial Times, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της, Πία Αρενκίλντε, τόνισε πως η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ή όχι στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν.
Η ίδια πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της κρίσης και αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά προκλητικές καταστάσεις σε διάφορα κράτη μέλη-από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, από την Ιρλανδία στην Ιταλία και την Ισπανία, ο πρόεδρος Μπαρόζο και η Επιτροπή έκαναν τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ενότητα της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά.
Προτεραιότητα του Μπαρόζο, όταν κατέθεσε την προσωπική του άποψη στους ηγέτες της ΕΕ, ήταν να αποφευχθούν μεγάλες αναστατώσεις και να σταθεροποιηθεί η οικονομία, προστατεύοντας την Ελλάδα και την Ευρώπη από δραματικές επιπτώσεις οι οποίες θα ακολουθούσαν αν δεν είχαμε αναλάβει δράση, σημείωσε ακόμη η Αρενκίλντε, ενώ υπενθύμισε τη δήλωση που είχε κάνει κατά τη Σύνοδο των Καννών ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Τότε, πριν την έναρξη του G20, είχε απευθύνει έκκληση για εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ελπίδα και ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό.
«Πιστεύω ότι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα η εθνική ενότητα είναι κλειδί», είχε αναφέρει ο Μπαρόζο ο οποίος είχε ακόμη τονίσει ότι αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να επιλύσουν τις δύσκολες καταστάσεις.
«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Συγχρόνως, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να αναλάβει τις δεσμεύσεις που συνοδεύουν τη συμμετοχή στο ευρώ», ήταν τα λόγια του Μπαρόζο.