Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόταση…. εξόδου από το ΔΝΤ που ζητά 4,2 δισ. μέτρα – “Πόρτα” από την κυβέρνηση

Πρόταση…. εξόδου από το ΔΝΤ που ζητά 4,2 δισ. μέτρα – “Πόρτα” από την κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αίτημα “εξόδου” από το ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί επί της ουσίας η οριστική θέση του ΔΝΤ, καθώς σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, το Ταμείο ετοιμάζεται να ζητήσει μέτρα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των προτέρων νομοθετημένα εάν δεν μειωθούν οι στόχοι του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2019-2020.

Τι συνεπάγεται αυτό;

Άμεση θέσπιση σκληρών μέτρων που περιλαμβάνουν «ψαλίδι» στο αφορολόγητο και μειώσεις συντάξεων φέρεται να ζητάει το ΔΝΤ για να συμφωνήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε περίπτωση που οι στόχοι για τα πλεονάσματα πέραν του 2018 μείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ, ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

«Kαμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δις; Το ξέρουν και αυτοί».

Η ίδια “πηγή” απο το ΥπΟιΚ, πρόσθεσε ότι, με την ποσοτική χαλάρωση τα επιτόκια θα πέσουν στο ύψος εκείνων της Πορτογαλίας και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι, οι αγορές προεξοφλούν συμφωνία.

«Η Κομισιόν έδωσε εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπισθεί σαν κανονική ευρωπαϊκή χώρα», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, είναι δύσκολη η συμμετοχή του ΔΝΤ με αυτό το πλαίσιο.

Ξεκάθαρο “όχι” από το Μαξίμου

Mέτρα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των προτέρων νομοθετημένα θα ζητήσει το ΔΝΤ εάν δεν μειωθούν οι στόχοι του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2019-2020. Πάντως, το ΔΝΤ είναι της θεσης ότι τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα δεν έχουν λογική και ζητεί μείωση των στόχων ακόμα και για την περίοδο 2019-2020.

Έχει διαμηνύσει δε στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεχτεί αυτούς τους στόχους τότε θα πρέπει να νομοθετήσει προκαταβολικά πρόσθετα μέτρα, περιλαμβανομένης της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και των συντάξεων, τώρα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος το 2018,και ειδικά μείωση αφορολογήτου ορίου και συντάξεων. Εμφανίζεται διατεθειμένη κάποια χρονική στιγμή να συζητήσει ενδεχόμενη ανακατανομή των κοινωνικών δαπανών χωρίς όμως μειώσεις στις συντάξεις.

Σημειωτέον, ότι εναλλακτικά, έχει προταθεί στην κυβέρνηση να μην νομοθετηθούν τώρα τα μέτρα αυτά αλλά να προσδιοριστούν με «πολιτική συμφωνία». Ούτε αυτή η εναλλακτική όμως γίνεται αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τώρα τέτοιου ύψους μέτρα ιδίως αν αφορούν σε μείωση του αφορολογήτου ορίου και περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως εισηγείται το Ταμείο, αν δεν μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως έκανε γνωστό κυβερνητικό στέλεχος, η ευρωζώνη επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία ακόμα και σε επίπεδο Staff Level Agreement την ερχόμενη Δευτέρα,κάτι που προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ. Κάτι που θεωρείται δύσκολο.

Έτσι, οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης βασίζονται στο ότι τη Δευτέρα οι Ευρωπαίοι δανειστές θα διαπιστώσουν συμφωνία σε ένα μεγάλο ποσοστό σε επίπεδο Staff Level Agreement αλλά το ΔΝΤ από την πλευρά του θα φέρει αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δίκαιο να μην συνεχιστεί παράλληλα η συζήτηση για το χρέος και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Προκειμένου να φτιάξει το ΔΝΤ την έκθεση βιωσιμότητας χρέους θα απαιτήσει το προφίλ των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2020, γεγονός το οποίο συνδέεται με τα μέτρα διευθέτησης του χρέους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κατά 2,4% θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις την 1η Ιανουαρίου 2025

Ο Τσακλόγλου επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι συνταξιούχοι που πληρώνουν ΕΑΣ δεν θα παίρνουν αυξήσεις

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με την Όλγα Νάσση

Φάμελλος: Τα αναπάντητα ερωτήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...