Η ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά είναι ενδεικτικές της στρατηγικής της ολομέτωπης αντεπίθεσης την οποία επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την απόφαση για αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Το κλίμα στο Μαξίμου το βράδυ της Τετάρτης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο με τον Αλέξη Τσίπρα και στενούς του συνεργάτες να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ στο ισόγειο της Ηρώδου Αττικού.
Ουδείς παραβλέπει στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καταγράφοντας μία ήττα στο παλμαρέ της.
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για ήττα στη μάχη, προετοιμάζοντας παράλληλα τα εφόδιά τους για τη συνέχιση του πολέμου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα περί εκλογών που έσπευσε να θέσει στην ατζέντα η μείζονα αντιπολίτευση.
“Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία δεν πέφτει από δικαστικές αποφάσεις αλλά από τον λαό και την απώλεια της δεδηλωμένης” είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου.
Την ίδια ώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τόνιζαν πως “η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός». Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι τι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης. Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν. Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού”.
Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση βάζει μπροστά το σχεδιασμό για ρύθμιση – γέφυρα μέχρι να δοθούν άδειες από το ΕΣΡ με κεντρικό μήνυμα ότι “το σύνθημα ο τζάμπας πέθανε ισχύει, περάστε από το ταμείο εάν θέλετε να εκπέμπετε”.
Τις λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει ακριβώς η ρύθμιση γέφυρα θα αποσαφηνίσει ο υπουργός Επικρατείας και με συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην ΕΡΤ.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE, τόσο παλιοί όσο και νέοι καναλάρχες θα κληθούν από τη Δευτέρα να πληρώσουν ένα αντίτιμο αναλογικό του τιμήματος που διαμορφώθηκε στο διαγωνισμό και το οποίο αναμένεται να είναι κοντά στα 7-8 εκατ. ευρώ για να εκπέμπουν με προσωρινές άδειες για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να δοθούν άδειες από το ΕΣΡ.
Επίσης προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να πληρούν όσα ορίζει ο νόμο 4339/2015, δηλαδή να τηρούνται αυστηρά οι όροι για τους εργαζόμενους, το πρόγραμμα και τις κτιριακές υποδομές.
Την ίδια ώρα πάντως στο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές, πνέουν μένεα κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμποντας στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ενδεικτικές είναι οι σκληρές αναφορές της Όλγας Γεροβασίλη που τόνισε πως «η απόφαση είναι δεσμευτική αλλά κρίνεται και από τις συνέπειές της», παραπέμποντας στην ανάκληση των πρωτοβουλιών για τους παιδικούς σταθμούς, τους νέους επιστήμονες και τα νοσοκομεία, οι οποίες θα χρηματοδοτούνταν από τα 255 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη έκανε ιδιαίτερη μνεία σε παλαιότερες αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, τις περικοπές συντάξεων, το κλείσιμο της ΕΡΤ. Την ίδια ώρα από το Μαξίμου στηλιτεύουν το οξύμωρο σχήμα που δημιουργείται, αφού επί της ουσίας το ΣτΕ με την απόφασή του ζητά την επιστροφή στο καθεστώς ανομίας των τελευταίων 27 ετών, το οποίο το ίδιο το ΣτΕ με απόφασή του το 2010 είχε κρίνει αντισυνταγματικό.
Τέλος, μετά και την εξέλιξη αυτή και δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ήδη από τη Δευτέρα πως “οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις”, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις αποφάσεις που θα πάρει για τον επικείμενο ανασχηματισμό.
Διαβάστε επίσης τις πρώτες δηλώσεις του Νίκου Παππά μετά την απόφαση του ΣτΕ