Να ξεκολλήσει τη ρετσινιά της “Ψωροκώσταινας” από την Ελλάδα και να αναβιώσει την αίγλη της Αθήνας ως επίκεντρο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών που παραπέμπουν στη δεκαετία του 1980 επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας με την πρωτοβουλία για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Το εγχείρημα από μόνο του κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί μεγάλη επιτυχία δεδομένου ότι η Αθήνα μετά από χρόνια αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο.
Βασικός στόχος ωστόσο του όλου εγχειρήματος δεν είναι άλλος από την μετατόπιση της ευρωπαϊκής ατζέντας πιο κοντά στις θέσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στις τρεις μεγάλες κρίσεις που μαστίζουν τη Γηραιά Ήπειρο: Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφαλείας.
Όσον αφορά στην οικονομική κρίση η Ευρωμεσογειακή προσδοκά στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων στο Βερολίνο και τους βόρειους συμμάχους του για στροφή σε πιο αναπτυξιακή και με κοινωνικό πρόσημο ατζέντα, ενώ για την προσφυγική κρίση στόχος είναι μία ενιαία πολιτική ασύλου με ισοκατανομή των βαρών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος έρχεται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία, καθ’ ομολογίαν και των ίδιων των Γερμανών όπως αποκάλυπτε την Τετάρτη η γερμανική Welt, το Βερολίνο ξεμένει από συμμάχους, προεξοφλώντας το σταδιακό τέλος της πολιτικής της λιτότητας.
Οι έξι ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας και Μάλτας που θα βρεθούν στην Αθήνα την Παρασκευή δεν θα αμφισβητήσουν με διάθεση μετωπικής σύγκρουσης τη Γερμανία, ωστόσο θα επιχειρήσουν να βάλουν μία κοινή ατζέντα στα μείζονα προβλήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ως εκ τούτου θετικότερη κατάληξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα ήταν η υπογραφή μίας κοινής διακήρυξης των χωρών του Νότου ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Μπρατσιλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα η Αθήνα θέτει παράλληλα και τη δική της γεωπολιτική και γεωενεργειακή ατζέντα με τη στενότερη συνεργασία και με το Ισραήλ την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Παράλληλα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει σήμερα δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη ενόψει και της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για το συντονισμό των κινήσεων των δύο χωρών.
Για το Κυπριακό εξάλλου αναμένεται να φθάσει στη χώρα μας και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ.