Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωπαϊκές “ρουκέτες” για ΔΝΤ και Σόιμπλε για την αξιολόγηση

Ευρωπαϊκές “ρουκέτες” για ΔΝΤ και Σόιμπλε για την αξιολόγηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Βούληση για αίσια έκβαση στη διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών για τα θέματα της αξιολόγησης και τη ρύθμιση του χρέους, στη βάση των συμφωνηθέντων και της ελληνικής πρότασης, εξέφρασαν παράγοντες της Κομισιόν και -γενικότερα- της ευρωπαϊκής πλευράς απομονώνοντας τις εξωπραγματικές απαιτήσεις του ΔΝΤ και ακραίων κύκλων για μέτρα που θα καθηλώσουν εκ νέου την Ελλάδα.

Παράλογες και αντιδημοκρατικές χαρακτήρισε τις αξιώσεις του ΔΝΤ ο Γιούνκερ, ενώ Τουσκ και Ντάισελμπλουμ προϊδέασαν για Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, με τη λύση να είναι “πολύ κοντά”, όπως σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Σε πρωτοφανώς υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο κολέγιο των Επιτρόπων, παρέχοντας σαφή στήριξη στις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Γιούνκερ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ και των απαιτήσεων που εγείρει για άμεση νομοθέτηση των μέτρων – κάβα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να τείνουν χείρα βοηθείας στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιουνκέρ μάλιστα ήταν τόσο φορτισμένος, που σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και άσκησε κριτική και στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε λόγο για «παράλογη» και «σαφώς αντισυνταγματική» απαίτηση των θεσμών για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. λέγοντας συγκεκριμένα ότι «καμία δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή ανά τον κόσμο δεν μπορεί να δεχθεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) τα οποία μπορεί αλλά μπορεί και όχι να εφαρμοστούν αργότερα».

Μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από την εμμονή της Γερμανίας κατά κύριο λόγο να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι «το ΔΝΤ και στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην Ευρωζώνη, η παρουσία του απλά αδυνατίζει την ισχύ της Ευρωζώνης».

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι εντός της ημέρας πιθανότατα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά πιθανότατα και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στο πλευρό της Ελλάδας και οι Ευρωσοσιαλιστές

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια «γεράκια» θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Τα στοιχήματα είναι πολύ μεγάλα για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να εμποδίσουμε την κρίση στην Ελλάδα στο δρόμο προς το βρετανικό δημοψήφισμα, ειδικά τώρα που – κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες – η Ελλάδα υπεραπόδοσε στους στόχους του προϋπολογισμού του 2015», ανέφερε ο Πιτέλα.

«Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διεξοδο, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει να ηγηθεί μίας ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Θέλουμε μία δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει επιπλέον μία συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Γκουαλτιέρι: Ακατανόητη η στάση του ΔΝΤ

Την ανησυχία της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο πρόεδρός της, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σημειώνοντας ότι του είναι δύσκολο να κατανοήσει το αίτημα του ΔΝΤ για επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα.

Σε δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά από τη συνεδρίαση των μελών της Ομάδας Εργασίας την Τετάρτη, ο κ. Γκουαλτιέρι μετέφερε την πεποίθηση των ευρωβουλευτών πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «γρήγορα», ενώ χαρακτήρισε «ανευθυνότητα» τη μη έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

«Περιμένω πως αν όχι την Πέμπτη, τότε μέσα στις επόμενες μέρες και όχι εβδομάδες να συγκληθεί το Eurogroup. Δεν αντέχουμε άλλη κρίση. Θα ήταν ανεύθυνο να προκληθεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Γκουαλτιέρι.

Αναφερόμενος στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για «μηχανισμό ασφαλείας», είπε ότι έχει «λογική βάση» και τηρεί τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο κ. Γκουαλτιέρι αναφέρθηκε στις προβλέψεις του Ταμείου οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν και χαρακτήρισε «παράλογο» και «μη αναγκαίο» το αίτημα για προληπτική ψήφιση μέτρων, επικαλούμενος τα στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Στάρμερ δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν

Ο καγκελάριος Σολτς υπεραμύνεται του τηλεφωνήματός του, στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Ξεσάλωσε η Τουρκία: Άκυροι οι χάρτες της ΕΕ για Αιγαίο και Μεσόγειο

Εκνευρισμένος ο Ζελένσκι με τον Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν: «Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας»

Συνομίλησαν Σολτς-Πούτιν για την Ουκρανία – Αλλάζουν τα δεδομένα του πολέμου λόγω Τραμπ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...