Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δύσκολα μπορεί να συγκρατήσει το χαμόγελό του για την κρίση η οποία έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
Τα γεγονότα γύρω από την κρίση χρέους της Ελλάδας, σημειώνει ο αρθρογράφος Τίμοθι Χέριτατζ, βοηθούν πολύ να απομακρυνθεί η προσοχή από τη διαμάχη στην Ουκρανία και τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε διάσπαση του κοινού ευρωπαϊκού μετώπου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η ρωσική οικονομία σίγουρα δεν θα γλιτώσει τις επιπτώσεις εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ωστόσο η Ρωσία θα είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες η Αθήνα θα μπορεί να στραφεί για οικονομική βοήθεια, ενώ η Μόσχα έχει ταυτόχρονα την ευκαιρία να παρουσιάζει την Ε.Ε. σαν μια απαξιωμένη και δυσλειτουργική «αυτοκρατορία», σε αναπόδραστη.
«Νομίζω αληθινά ότι χρησιμοποιούν (σ.σ. η ρωσική κυβέρνηση) την Ελλάδα σαν εργαλείο κατά της Γερμανίας, κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει η Γεβγκένια Αλμπάτς, γνωστή Ρωσίδα δημοσιογράφος και αναλύτρια του περιοδικού New Times στο Reuters.
«Είναι ακριβώς ότι έκανε η KGB κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν χρησιμοποιούσε χώρες και κυβερνήσεις, ιδιαίτερα φτωχές, στη μάχη της ενάντια στη Δύση», προσθέτει η κ. Αλμπάτς.
Το κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24 έχει ως φόντο του τη φράση: «Ελλάδα – όλα έχουν σχεδόν τελειώσει». Η γνωστή ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα με τίτλο «Ελληνική τραγωδία – Το τέλος είναι ήδη κοντά».