«Κατάρρευση» των τιμών στα ακίνητα και ιδιαίτερα στα διαμερίσματα δείχνουν τα στοιχεία από το μητρώο μεταβιβάσεων του Υπουργείου Οικονομικών. Τεράστιες οι αποκλίσεις μεταξύ των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ακινήτων. Τι σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ για τις συναλλαγές.
Είτε οι τιμές των συμβολαίων είναι πραγματικές, είτε εικονικές η αγορά ακινήτων εμφανίζει τεράστιες στρεβλώσεις.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η πώληση θέσης στάθμευσης στο Γκύζη έναντι 945 ευρώ ή η πώληση κατοικίας στη Γλυφάδα 106,47 τετραγωνικών μέτρων του 1989 έναντι 30.000 ευρώ όταν η αντικειμενική αξία είναι 154.381 ευρώ. Με δυο χιλιάρικα, αν τα στοιχεία των συμβολαίων είναι πραγματικά, σήμερα αγοράζεις σπίτι.
Τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα ενσωματώνονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το οποίο «ανέβηκε» σήμερα αιφνίδια στο site του υπουργείου Οικονομικών και σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Βασίζεται σε πραγματικές τιμές όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων τα οποία συντάχθηκαν από τις αρχές του έτους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε:
* Διαμέρισμα 39 τετραγωνικών στο δήμο Αθηναίων, κατασκευής του 1967, πωλήθηκε στις 5 Μαρτίου 2017 έναντι 2.750 ευρώ
* 47 τετραγωνικά μέτρα διαμέρισμα στην Καισαριανή, κατασκευής 1972 πωλήθηκε έναντι 5.000 ευρώ
* 49,40 τετραγωνικά μέτρα διαμέρισμα στου Ζωγράφου, κατασκευής 1970, πωλήθηκε έναντι 2.000 όταν η τιμή ζώνης είναι 1.250 ευρώ το τετραγωνικό
* διαμέρισμα 49 τ.μ στη Νέα Σμύρνη του 1972 πωλήθηκε έναντι 13.000 ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και συμβόλαια τα οποία φαίνεται να βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα όπως για παράδειγμα διαμέρισμα 229,28 τ.μ στη Γλυφάδα το οποίο πωλήθηκε έναντι 850.000 ευρώ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημειώνουν ότι «η εφαρμογή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στο site του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) είναι πληροφοριακού και στατιστικού χαρακτήρα για την διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων ανά περιοχή.
Όπως αναφέρεται και στο site, είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και στηρίχθηκε σε ένα δείγμα πραγματικών στοιχειών, ούτως ώστε να δοκιμασθεί η λειτουργικότητα της εφαρμογής.
Θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες όταν θα τεθεί επίσημα στην παραγωγική του λειτουργία».
ΠΗΓΗ: euro2day.gr