Η κατάσχεση των μετοχών που έχουν δοθεί ως εγγυήσεις προς τις τράπεζες για τη λήψη δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που μονίμως δεν εξυπηρετούνται, ακόμα και σε πολλές περιπτώσεις που αυτά έχουν αναδιαρθρωθεί, προκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ενόψει των κρίσιμων stress tests του Οκτωβρίου, κάνει φύλλο και φτερό όλα τα κόκκινα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Deal News, τα εν λόγω δάνεια παραπέμπουν περισσότερο σε θαλασσοδάνεια και αφορούν κυρίως μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ναυτηλιακές εταιρίες, ακόμα και από τις πιο γνωστές.
Πρόκειται για μεγάλα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν συνάψει επώνυμοι όμιλοι, αρκετοί από τους οποίους παραμένουν κραταιοί, αλλά δεν τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες από την αρχή του χρόνου έχουν μετατραπεί σε… χιονοστιβάδα.
Τα stress tests ωστόσο φαίνεται ότι θα φέρουν το τελικό ξεκαθάρισμα στο νοσηρό τοπίο των διαπλεκόμενων συμφερόντων και των χαριστικών δανείων τα οποία πληρώνει τώρα ο Έλληνας πολίτης, αφού μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Ως εκ τούτου, όσοι από τους εφοπλιστές και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και μεγαλοεργολάβοι, δεν καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις ελληνικές τράπεζες, θα δουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μπαίνουν… συνέταιροι με τις μετοχές που είχαν τεθεί ως collateral. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιθανή ακόμα και η αναγκαστική έξωσή τους από τα μετοχολόγια των εταιρειών και τα Διοικητικά Συμβούλιά τους, λύση την οποία φέρεται να προκρίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Η ΕΚΤ κατέληξε στους χίλιους αυτούς φακέλους μετά από ένα πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα, το οποίο ξεκίνησε στα μέσα του Αυγούστου και αφορούσε συνολικά σε 4.500 συμβάσεις.
Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα φάση, από την οποία θα προκύψουν περίπου 500 «κόκκινοι» φάκελοι. Αυτοί θα λειτουργήσουν ως πρόκριμα για μια ενδεικτική απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των υπό έλεγχο τραπεζών.
Επίσης, αναμένεται να αποτελέσουν αφορμή για την απόδοση ευθυνών, ως προς τη διαχείρισή τους, σε περίπτωση που τα στοιχεία τους δεν δικαιολογούν τη μεταχείρισή τους.